За пореден път напрежението ескалира в столицата Атина и се

...
За пореден път напрежението ескалира в столицата Атина и се
Коментари Харесай

Светослав Данчев: Трудно ще има четвърти пореден спасителен пакет за Гърция



За следващ път напрежението ескалира в столицата Атина и се наложи полицията да употребява сълзотворен газ против протестиращите против промените, които гръцкият парламент би трябвало да утвърди на свое съвещание на15 януари. Реформите са свързани с стопанската система на страната и изисквани от интернационалните кредитори, с цел да бъде провиснал спомагателен финансов транш за стабилизиране на гръцката стопанска система.

Промените на настоящия, а и на предходните пакети, имаха за цел да създадат гръцката стопанска система по конкурентоспособна и устойчива, само че това се затруднява от обстоятелството, че тези промени са възприемани като наложени извън. Има известно възстановяване на капиталовия климат, има рухване на лихвите по гръцките държавни облигации, пораства показателят на борсата, има прочут растеж на депозитите, само че това няма към момента резултат върху действителната стопанска система. Това сподели в предаването „ Събота 150 “ икономистът Светослав Данчев , специалист във авторитетния институт " Йобе " в Атина.

Тази промяна би трябвало да бъде като част от общата промяна на обществената система, счита той: Има някои помощи, които се орязват, само че има и нови принадлежности, които се ползват.

Според него няма да потребност от нов избавителен пакет: Нова инжекция от Европа надали ще е нужна, в случай че всичко продължи по проект. Така или другояче потребността от финанси за обслужване на дълга са лимитирани доникъде на идващото десетилетие и извънредно удобните условия за погашение на дълга, а също така политическата воля за подкрепяне на Гърция в останалите страни-членки на еврозоната към този момент е изчерпана. Така че мъчно ще има нов, четвърти избавителен пакет за страната тази година.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР