За пореден път главният прокурор Иван Гешев нарече искането на

...
За пореден път главният прокурор Иван Гешев нарече искането на
Коментари Харесай

Словесна престрелка Гешев – Йорданова преди заседанието на ВСС

За следващ път основният прокурор Иван Гешев назова настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварителното му премахване „ правно нищо “:

„ Понеже не виждам никакъв смисъл, даже и политически смисъл в случай, че сега, в случай че видите социологическите изследвания в тази по този начин наречена правосъдна промяна, тъй като това, което се пропагандира, не е правосъдна промяна, интересува сред 4 и 7 % от българските жители. Знаете какво ги интересува българските жители – цените на тока, на газта, цените в магазините и какво ли още не и не виждам дори никаква политическа логичност в това искане. И по тази причина единственото пояснение, което имам, уповавам се да не е по този начин, това е преодоляване на прокуратурата за потреблението ѝ за нелегитимни политически цели. Надявам се да не е по този начин “.

Гешев разяснява предлагането за отстраняването си минути преди съвещанието на Висшия правосъден съвет, който би трябвало да реши възможно ли е то.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова от своя страна назова „ безусловно погрешно изказване “ казаното от основния прокурор Иван Гешев, че посредством процедурата за предварителното му освобождение се цели „ преодоляване на държавното обвиняване “.

Според нея това е опит да се измести фокуса на полемиката:

„ Видно е, че министърът на правораздаването има конституционни пълномощия да желае преустановяване на мандата на основния прокурор, както и сред прочее на ръководителите на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд, доста ясно Конституционният съд е обосновал това пълномощие, а точно от позиция на взаимоотношение сред държавните управляващи и в последна сметка, че нито един в страната не може да бъде недостижим. А що се отнася до избор на идващия основен прокурор, процедурата е доста ясна, в тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира основен прокурор, в противен случай “.

Днес се организира съвещание на Висшия правосъден съвет, с цел да се реши възможно ли и предлагането на правосъдния министър за предварително преустановяване мандата на обвинител номер едно.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР