За пореден път български ученици доказаха, че имат златни умове.

...
За пореден път български ученици доказаха, че имат златни умове.
Коментари Харесай

Златни деца! Исторически успех на олимпиадата по биология

За следващ път български възпитаници потвърдиха, че имат златни мозъци. Исторически триумф реализираха четирима състезатели на Международната олимпиада по биология.

Нашите възпитаници завоюваха два златни, сребърен и бронзов орден. Златото бе завоювано от Борислав Стоянов и Петър Жотев. Борислав има още една година в учебно заведение, преди да се ориентира към университет. Вероятно в Съединени американски щати.

IBO Challenge 2021 бе наименованието, под което се организира за втора поредна година виртуалният формат на Международната олимпиада по биология (International Biology Olympiad). Виртуален хазаин на надпреварата от 18 до 23 юли 2021 година беше град Лисабон, Португалия. Състезателните дни бяха 19 и 21 юли - на практика и научен турове. Българските участници се състезаваха в Центъра за подготовка на олимпийци на МОН в София.Отборът бе в следния състав, като всеки участник завоюва по орден:

Борислав Валентинов Стоянов, 11 клас, 125 СУ София - златен орден

Петър Стоилов Жотев , 10 клас, СМГ - златен орден

Виктор Димитров Гилин , 12 клас, НПМГ - сребърен орден

Любослав Иванов Стефанов , 11 клас, ПЧМГ - бронзов орден

Ръководители на тима са доцент Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), доктор Радослав Александров (БАН, Институт по молекулярна биология), а спомагателен член на журито е доцент Снежана Томова - Гогова (Биологически факултет, СУ).Сред тазгодишните национали, “стаж ” на МОБ има зрелостникът Виктор Гилин, който през 2020 година взе бронзово отличие от миналогодишната онлайн олимпиада.

Международната олимпиада по биология е най-престижното съревнование по биология за възпитаници от целия свят. Към 2021 година българските участници на Международната олимпиада по биология са донесли на страната ни общо 71 медала: 7 златни, 14 сребърни, 50 бронзови медала и 8 почетни грамоти, оповестяват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки - СООПН.

България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 година и взе участие още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 година

Към днешна дата годишно има представители от над 75 страни от целия свят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР