За пореден ден десетки военнослужещи оказват помощ за погасяването на

...
За пореден ден десетки военнослужещи оказват помощ за погасяването на
Коментари Харесай

Десетки военнослужещи участват в борбата с пожарите за пореден ден

За следващ ден десетки военнослужещи оказват помощ за погасяването на пожарите, обхванали разнообразни региони на страната. От рано сутринта модули за гасене на пожари от военни формирования в три области на страната са на терен и работят интензивно в съгласуваност с останалите институции за превъзмогване на рисковата пожарна конюнктура.

В област Пловдив трети ден военнослужещите от 61-ва механизирана бригада - Карлово оказват помощ в битката с огнената буря в разнообразни региони на Стара планина. Днес 24 военнослужещи под управлението на капитан Петър Петров от зенитно-ракетен дивизион работят в региона на пожара край село Старосел, Община Хисаря. Те оказват подпомагане на органите на пожарната и доброволците, с цел да не разрешат обновяване на огъня.

Вчера в битката с огнената буря в региона участваха 18 военнослужещи от бригадата с 4 пожарни автомобила, особено пригодени за деяние в мъчнопроходим терен. От 17.45 часа до 20.25 часа нощес в гасенето на пожара край село Старосел се включи вертолет AS 532 AL Cougar с екипаж от състава на 24-а авиационна база - Крумово. Машината, оборудвана със система за гасене на пожари от въздуха, извърши 35 захода за обливане на терена с тонове вода.

В област Благоевград от 05.00 часа тази заран 37 военнослужещи от формированието за преодоляване и/или превъзмогване на следствията от бедствия за гасене на пожар от Трети механизиран батальон (от състава на Бригадното командване) с началник майор Борислав Войнов, се включиха в гасенето на огромния горски пожар край село Петрово, Община Сандански. Районът е кръстосан и мъчно наличен за техника. Горят десетки декари широколистна и иглолистна растителност, при което пожарът минава от низов във върхов. Общ началник на дейностите на военнослужещите е командирът на Бригадно командване полковник Митко Балтов, който е на терен.

В област Хасково през днешния ден 20 военнослужещи и 5 единици техника от 31-и механизиран батальон - Хасково (от състава на 2-а механизирана бригада) се включиха в преодоляването на пожара край с. Свирачи, Община Ивайловград. Ръководител на групата е капитан Светослав Везев, заместник-началник на щаба на 31-и механизиран батальон. За момента пожарът е овладян и се прави обход по периметъра. Около 500 дка широколистна гора и сухи треви са изпепелени. Военнослужещите правят действия по пожарообезопасяване на региона и при нужда потушават останалите към момента тлеещи огнища.

Военнослужещите работят след отправени претенции от Министерство на вътрешните работи до началника на защитата и по предписание на командира на Сухопътни войски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР