За По света и у нас говорителят на Специализираната прокуратура

...
За По света и у нас говорителят на Специализираната прокуратура
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата контра на Рашков: Няма образувано досъдебно производство срещу Василев

За " По света и у нас " представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев съобщи, че няма формирано досъдебно произвеждане против вицепремиера и финансов министър Асен Василев.
Кръстев напомни, че след промени в Наказателно-процесуален кодекс от 2017 година досъдебните производства се образуват за осъществени закононарушения, а не против съответни лица. Съгласно процесуалния закон, в случай че в границите на досъдебното произвеждане се съберат доказателства, че има осъществено закононарушение, както и за неговия причинител, тогава се пристъпва към предявяване на обвиняване.

Според Наказателно-процесуален кодекс досъдебните производства се образуват от орган по следствието, следовател или прокурор от първоинстанционната прокуратура, способена да проверява съответни закононарушения. Висшестоящи прокурори нямат право да образуват досъдебни производства.

Според източници на " По света и у нас " в Специализираната прокуратура е подаден сигнал от петролна компания, в който се твърди за извършена среща сред представител на компанията и вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Срещата била по самодейност на Василев откакто от компанията обществено създали предложение за използването на ограничения за понижаване на цената на горивата у нас.

В сигнала до прокуратурата се излагали обстоятелства и условия за наличието на диалога по време на тези среща. Съгласно законовите си отговорности Специализираната прокуратура е образувала предварителна инспекция, в хода на която се ревизира достоверността на изнесените в сигнала данни и изказвания за осъществено длъжностно закононарушение (нарушение или несъблюдение на служебно обвързване за набиране на полза за себе си или за друго лице).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР