За петнадесети юбилеен път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи

...
За петнадесети юбилеен път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи
Коментари Харесай

Нестле България стана Инвеститор на годината 2020

За петнадесети юбилеен път Българската организация за вложения (БАИ) връчи "оскарите " за вложения по време на церемонията "Инвеститор на годината " 2020 и отличи най-значимите планове, осъществени в България през миналата година. Официалното събитие се организира онлайн, а на него участваха вицепремиерът Томислав Дончев и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Номинирани бяха компании, осъществили капиталови планове в България през миналата 2020 година, планове осъществени "на зелено "и добре разрастващи се бизнеси. Над 60 кандидатури от компании са били получени във всички сфери на стопанската система, автомобилостроенето, осведомителните технологии и опазването на здравето и други

Голямата премия "Инвеститор на 2020 " взе "Нестле България ". Тя бе връчена от Томислав Дончев на Петър Стоилов, изпълнителен шеф на компанията, която създава продукция за над 35 пазара в света, вложила е 23 млн. лева в нова роботизирана пакетираща поточна линия, с цел да цифровизира индустриалния развой и да разшири портфолиото от създаваните артикули, отговаряйки на потребителските желания за уравновесено хранене. Инвестицията ще обезпечи конкурентоспособност на продуктите в международен мащаб. С тази инвестиция компанията продължава сполучливо пътя си към автоматизация и цифровизация на производството, която разрешава дистанционно управление на процесите. На българския пазар е от 1994 година .

В категория "Инвестиция на зелено " статуетката сграбчи Самел-90 – компанията е вложила 5 млн.лв. и ще разкрие 250 работни места с построяването на комплекс, ситуиран в подножието на Рила, на 960 м надморска височина, в периферията на град Самоков и в непосредствена непосредственост до река Искър, на 10 км от курорта Боровец. Проектът основава съвременни условия за спорт и възобновяване, съчетани със актуалната концепция за удобна среда на обитаване.

М+С Хидравлик завоюва в категория "Инвестиция в разширение на бизнес ". Компанията годишно влага от 7 до 10 % от оборота си в машини и съоръжение, като за последните 10 години цената на вложенията е малко над 89 млн. лв.. През спорната за цялото човечество 2020 година в гр. Казанлък сдружението се разшири, като приключи и вкара в употреба нов индустриален корпус на два етажа, построи Учебно-изследователски център и закупи машини и съоръжение като общата стойност на вложенията е 21 млн. лв., а работните места са 150.

Победителят в категория "Инвестиция в човешки капитал " е МД Електроник . Компанията е наела 200 служителя и следва през 2021 година да наеме още 250 души. Инвестициите са за над 21 млн.лв., а продуктите им са интегрирани допълнително от 200 модела на коли на над 40 производители

Златният бик е категория "Инвестиция в новаторски бизнес " взе Роберт Бош . Компанията е вложила в нововъведения, построила е Инженеринг Център в София, водещ международен снабдител на технологии и услуги, която има за цел да се трансформира във водещ ИТ и софтуерен световен снабдител на производителите на коли. Центърът в София работи в тясно съдействие с развойни екипи в Германия, Съединени американски щати, Унгария и Румъния.

Почетена премия - плакет получи Възстановителен център за лекуване на деца с онкохематологични болести в категория "Успешен стартъп ". Той се намира в село Опицвет, община Костинброд, разполага със седем еднофамилни къщи, административна постройка със зали за занимания и трапезария, басейн и място за уединение. Инвестицията е на стойност 3,7 млн. лева с над 20 работни места.

За първа година се връчи статуетка в категория 'Най-устойчива инвестиция в България ", а оценката получи Шишеджам .

В категория "Община в България с най - доста вложения " бе отличена Община Варна , а в категория "Най-добър партньор-община " - Oбщина Бургас .

В категория "Иновативен артикул на годината " отличие получи компанията Насекомо .

Дънди Прешъс Металс получи премията на в. "24 часа " за обществена инвестиция.

"В тези комплицирани времена, провокирани от Коронавирус пандемията, би трябвало да има и лъч вяра за едно по-добро бъдеще и макар провокациите да излезем по обединени от всеки път. Инвестициите са едно от първите условия и критерии за напредък на стопанската система и развиване в страната. Наясно сме какъв брой е значимо надеждни и постоянни вложители да предпочетат страната ни за бизнеса си, да останат, само че и да бъдат образец за положителни практики за разкриване на нови работни места, за демонстрация на обществена отговорност, на професионален опит и на високи полезности. Благодаря ви, че избрахте България за своята инвестиция ", съобщи изпълнителният шеф на Българската организация за вложения Десислава Трифонова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР