За пети път от 2019 г. израелците гласуват на парламентарни

...
За пети път от 2019 г. израелците гласуват на парламентарни
Коментари Харесай

Израел гласува на пети избори от 2019 година

За пети път от 2019 година израелците гласоподават на парламентарни избори във вторник, надявайки се да излязат от политическата невъзможност, която сковава страната през последните три години и половина, предава Асошиейтед прес.

Въпреки че разноските за живот нарастват, израелско-палестинското напрежение доближава връх и Иран остава централна опасност, водещият въпрос на изборите е дали някогашният министър председател Бенямин Нетаняху ще пристигна на власт и може ли да заеме премиерския пост на фона на обвинения в корупция. Основният му противник е индивидът, който му оказа помощ да бъде свален предходната година, центристкият краткотраен министър председател Яир Лапид.

" Тези избори са (избор) сред бъдещето и предишното. Така че излезте и гласувайте през днешния ден за бъдещето на нашите деца, за бъдещето на нашата страна ", сподели Лапид след гласуването в първокласния квартал на Тел Авив, където живее.

Проучванията обаче плануват сходен на предходните пъти резултат: невъзможност. Но мощен нов състезател заплашва да разбърка в допълнение пъзела. Итамар Бен-Гвир, водещ крайнодесен политик, набра известност в изследванията на публичното мнение в последно време и ще търси по-твърда линия против палестинците, в случай че помогне на Нетаняху да се върне на власт.

След като даде гласа си в селището на Западния бряг, където живее, Бен-Гвир даде обещание, че гласуването за неговата партия ще докара до " изцяло дясно държавно управление " с Нетаняху като министър-председател.

С някогашни съдружници и функционери, които отхвърлят да заемат поста му, до момента в който той е на съд, Нетаняху не съумя да образува жизнеспособно държавно управление на болшинството в 120-местния Кнесет или Народното събрание.

" Малко съм обезпокоен ", сподели Нетаняху, откакто гласоподава. " Надявам се да приключим деня с усмивка.

Противниците на Нетаняху, идеологически разнообразно съзвездие от партии, са еднообразно затруднени в събирането на 61 места, нужни за ръководство.

Тази продължителна невъзможност хвърли Израел в невиждана политическа рецесия, която подкопа вярата на израелците в тяхната народна власт, нейните институции и техните политически водачи.

" Хората са изтощени от неустойчивостта, от обстоятелството, че държавното управление не се оправя със обстановката ", сподели Йоханан Плеснер, някогашен народен представител, който в този момент управлява Израелския институт за народна власт, мозъчен концерн в Йерусалим.

Служителите на изборите споделиха, че през първите три часа от гласуването във вторник изборната интензивност е била 15,9%, което е с към 1% по-висока от утринните часове на вота предходната година.

Подкрепен от съвсем паметното боготворене на своите почитатели, 73-годишният Нетаняху отхвърли апелите, отправени от съперниците му да се отдръпна, така кат съгласно тях, човек съден за машинация, корист с доверие и приемане на подкупи, не може да ръководи. Нетаняху отхвърля да е направил корист, само че неуместни детайлности от продължаващия му развой неведнъж излизат на първите страници на вестниците.

Във фрагментираната политика на Израел нито една партия не е печелила парламентарно болшинство и изграждането на коалиция е единственият вид за ръководство. Най-вероятният път на Нетаняху към премиерския пост изисква съюз с екстремистки ултранационалисти и религиозни ултраортодоксални партии.

Тези партии биха поискали основни портфейли в държавното управление на Нетаняху, а някои дадоха обещание да проведат промени, които биха могли да накарат правните проблеми на Нетаняху да изчезнат.

Ултранационалистическата партия " Религиозен ционизъм, " чийто провокативен основен претендент Бен-Гвир желае да депортира арабски депутати и е почитател на равин расист, който беше погубен през 1990 година Той даде обещание да поддържа законодателство, което ще промени правния кодекс, ще отслаби правосъдната система и ще може да помогне Нетаняху да избегне присъда. Бен-Гвир, обещавайки по-твърда линия против палестинските нападатели, тази седмица разгласи, че ще иска поста на вътрешния министър.

" Ако Нетаняху победи ", написа журналистът Сима Кадмон във всекидневника Yediot Ahronot, " това ще бъдат последните дни на страната Израел такава, каквато я познаваме от 75 години ".

Партията " Ликуд " на Нетаняху се опита да смекчи терзанията, заявявайки, че каквито и да било промени в правния кодекс няма да се приложат към случая на Нетаняху и че екстремистките " детайли " от евентуалната му коалиция ще бъдат сложени под надзор.

Нетаняху, понастоящем опозиционен водач, се разказва като непостижим общественик и единствен водач, кадърен да ръководи страната през безбройните провокации. Проучванията показват твърди близки резултати.

Нетаняху беше свален предходната година след 12 години на власт от разнородната коалиция, изкована от Лапид, главният противник на Нетаняху.

Коалицията, формирана от националисти, които се опълчват на палестинската държавност, партии на мира, които се стремят към съглашение с палестинците, като за първи път в историята на страната в ръководството се включи дребна арабска ислямистка партия - всички те обединени поради неприязънта си към Нетаняху. Коалицията се срина обаче напролет заради вътрешни битки.

В късия си мандат като краткотраен водач Лапид посрещна президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Израел, управлява страната в кратка военна интервенция против екстремистите от Газа и подписа дипломатическо съглашение с Ливан, определящо морска граница сред две съперничещи си народи.

Все отново възможностите на Лапид да се върне на лидерската позиция са неразбираеми. Той разчита на гласоподаватели от палестинското малцинство в Израел, което съставлява една пета от популацията. Прогнозира се, че изборната им интензивност ще доближи исторически ниски равнища, само че в случай че ненадейно израелците излязат да гласоподават, това може да намали шансовете за победа на лагера на Нетаняху.

След преброяването на гласовете партиите имат близо три месеца да сформират държавно управление. Ако не съумеят, Израел ще се насочи към нови избори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР