За периода на кризата, породена от епидемията от коронавирус, и

...
За периода на кризата, породена от епидемията от коронавирус, и
Коментари Харесай

Горанов: Въпреки кризата повечето общини регистрират излишък

За интервала на рецесията, подбудена от епидемията от ковид, и приходите, и разноските на българските общини понижават фрапантно. Въпреки спадовете обаче множеството общини завършват интервала на рецесията с остатъци в бюджетите си, по тази причина не се нуждаят от държавно подкрепяне. Това заяви министърът на Владислав Горанов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Значителен спад се следи в приходите на общините, като към 30 април в съпоставяне със същия интервал на миналата година средствата, събрани от налога върху недвижимите парцели, са по-малко със 75.7 милиона лева; с 42.2% милиона по-малко са парите, събрани от налога върху транспортните средства, а неплащането на таксата за битови боклуци е спаднало с 95.4 милиона лв. на годишна база, оповестява още министърът на финансите. Горанов отбелязва, че с приемането на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, срокът за прилагане на 5% отстъпка при предварително заплащане на налозите за недвижими парцели и транспортни средства, която важи до края на април, бе продължен до края на юни. Срокът за заплащане на таксата за битови боклуци също бе продължен до края на юни.

Това е изместило обичайния мощен месец за събиране на средства в общинските бюджети – април, към юни, като се чака в края на юни неналичията в общинските бюджети да бъдат обезщетени с заплащането на налозите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР