За първите четири месеца на годината на Националната телефонна линия

...
За първите четири месеца на годината на Националната телефонна линия
Коментари Харесай

116 обаждания за проблеми в семейството са постъпили на телефона за деца 116 111

За първите четири месеца на годината на Националната телефонна линия за деца 116 111 са постъпили 116 позвънявания за проблеми в фамилията, оповестиха от Държавната организация за протекция на детето. Най-често децата се обаждат, с цел да споделят обстановката, в която се намират и да потърсят съвет за излизане от нея. Децата срещат разнообразни усложнения - от липса на внимание до вдишване на грижата за по-малки деца в фамилията и семейството.

Подкрепа от консултантите на Националната телефонна линия за деца 116 111 потърси малолетно момиче, на което му се постанова да поеме напълно грижите за лежащо болната си майка и по-малките си братя и сестри. Бащата работи в различен огромен град и съумява единствено с финансова поддръжка. Момичето споделя, че обстановката й тежи и не може да се оправи, което е довело и до отпадането й от просветителната система. Детето навреме е ориентирано към отдел „ Закрила на детето “ към Дирекция „ Социално подкрепяне ”, с цел да може момичето и околните му да получат нужната поддръжка и да бъдат включени в потреблението на обществени услуги в общността.

От началото на 2022 година до месец април на Националната телефонна линия за деца 116 111 има 70 позвънявания с информация и сигнали за риск от неглижиране и занемаряване на дете. Консултантите са потърсени по тази тематика от четири майки и 10 татковци. Съседи и родственици също са алармирали за случаи на неглижиране. Информация на Националната телефонна линия е подадена и от медицински експерти, учители, чиновници в обществени услуги и в полицията.

В едно от тези позвънявания възрастен оповестява за деца, чиито родители са разграничени, а майката редовно използва психоактивни субстанции. Тревожната информацията, която е подадена е, че майката има занижен наставнически капацитет и децата редовно са неглижирани, като постоянно са оставяни гладни и не се отглеждат в съответен режим за спане и хранене. Случаят е предаден за инспекция към способените органи. Държавната организация за протекция на детето наблюдава резултатите и взетите ограничения за поддръжка на децата и околните им.

„ За Държавната организация за протекция на детето e от първостепенно значение Националната телефонна линия за деца 116 111 да бъде разпознаваема и да се употребява с доверието, както на децата, по този начин и на възрастните. С задоволство отчитаме, че реализираме обилни триумфи в тази тенденция. Номерът 116 111 с всеки минал месец става желан метод да се подаде сигнал или да се потърси подпомагане за дете в риск. Това е една огромна крачка към осъзнаването на цялото общество, че единствено дружно може да създадем живота по-добър и безвреден за всяко дете. Обаждането на 116 111 е гратис, който желае, може да остане сигурно неизвестен. Насреща са извънредно добре готови психолози, които ще окажат поддръжка и подпомагане на всеки “, съобщи доктор Елеонора Лилова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР