За първи път заедно от една страна на барикадите стачкуват

...
За първи път заедно от една страна на барикадите стачкуват
Коментари Харесай

Тодор Джиков: Очакваме 50 млн. евро компенсация от Брюксел



За първи път дружно от една страна на барикадите стачкуват кабинетът, който ръководи България, и българският народ . Това съобщи пред БНР Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието.

" Българските земеделци желаят правдивост . Хората не приказваха за пари, те желаеха обективна цена за създадената продукция, която им стои по складовете. Явно това не е кулоар, а това е опция, при която украинските аграрни производители, в условия на война, продавайки непременно, а тази цена е видно, че е под цената на себестойност на българската продукция, остава в България като хранилище, при което българските земеделци не съумяха да продадат своята продукция ", изясни той в изявление за предаването " Преди всички ".

По думите му най-тежко е ситуацията при слънчогледа :

За 2021 година в България е импортиран слънчоглед от Украйна 20 хиляди тона, за 2022 година са импортирани съвсем 900 хиляди тона. Годишният рандеман на България е към 1,2 тона . Близо 80% от годишния рандеман на българските производители не е продаден, а е заместен от слънчогледа от Украйна ".

В момента българските преработватели работят с украинска суровина, акцентира заместник-министърът на земеделието. Според него няма по какъв начин обаче страната да задължи едно дружество да купува суровина не от там, откъдето й е най-изгодно, а от там, откъдето страната желае.

Ако този правилник продължи в същия си тип, българските аграрни производители ще продължат да търпят загуби още една година , означи Джиков и добави:

" Ако този правилник завърши да работи, украинското зърно ще влиза в Европейски Съюз с мита и няма да може да се продава на такива дъмпингови цени. Желанието на българската страна и служебния кабинет е както има взаимност с Украйна, по този начин следствията от тази взаимност да бъдат солидарно поети от всички страни . Ако продължи да работи този правилник и Украйна внася свободно и безмитно стоките, които създава, или да има съответна отплата, споделена по равно от всички страни-членки на Европейски Съюз, както и да има проследяемост, или на процедура е безсмислено няколко страни от Европейски Съюз, сред които и България, да поемат само и единствено негативите ".

Той акцентира, че сега българските загуби са близо 100 млн. лева За такава отплата ще настояваме пред Брюксел , безапелационен е Тодор Джиков. По думите му загубите не престават да порастват всеки ден.

Джиков уточни и казуса с цялостните хранилища, а идва нова годишна продукция. Забелязва се и доста сериозен импорт на изсъхнало мляк, сподели той.

" Нещата не са ескалирали в навечерието на изборите. Изборите нямат нищо общо ", безапелационен е зам.-министърът.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Green Deal BNR 2022 Podcast Следващият ден Тя на трета степен
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР