За първи път всички нашенци се връщат с призовеЧетирима българи

...
За първи път всички нашенци се връщат с призовеЧетирима българи
Коментари Харесай

Отличници с носии изумиха Техеран

За първи път всички нашенци се връщат с призове

Четирима българи се завърнаха с четири медала от Международна олимпиада по биология, най-престижното съревнование в региона за възпитаници от целия свят. Нашите участници са заслужили оценките при рекордна конкуренция през тази година – общо 261 участници от 71 страни. Домакин на събитието през предходната седмица бе иранската столица Техеран. И всичко става по техните правила, само че това не спъва триумфа на изключителните български гении. За първи път всичките ни четирима участници се връщат с орден. А те несъмнено се състезават с най-хубавите. Разказват, че участник от Китай, който се класирал на второ място измежду всички, бил толкоз добър, че с двете си ръце изпълнявал две разнообразни на практика задания, притиснат от времето – двойно по-малко от нормалното, належащо за осъществяване на заложените четири на практика модула.
 Българският тим и неговите ръководители се завърнаха в България, облечени съгласно иранските обичаи. Българският тим и неговите ръководители се завърнаха в България, облечени съгласно иранските обичаи.
Единственото момиче в тима ни е Ваня Миланова (НПМГ), която се трансформира в същинска атракция на откриването, когато се появява с българска носия. След това до момента в който прави дисекция на пиявици, разделя ДНК посредством електрофореза, пречиства белтъци и прави куп други разбори, тя наложително покрива цялата си глава и коса със специфична кърпа и носи необятни, дълги и неуместни облекла, покриващи цялото й тяло.

“Това са традициите, още в поканата беше написано, че би трябвало да се съобразим с много рестрикции по отношение на дамите по време на самото съревнование. Аз персонално съм учудена, че на 2500 км от нас има подобен свят. Във вагон на метрото, в който се возят единствено дами, отстъпих място на една дама с малко дете и тя не смееше да седне на него, единствено стоеше и се оглеждаше, беше й доста необичайно ”, описа пред “Труд ” ръководителката на тима доцент Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет.

Бронзовата медалистка Ваня Миланова тази година приключва Националната природо-математическа гимназия в София и избира да остане в България. От есента ще учи “Молекулярна биология ” в Софийския университет. Нейният съученик Виктор Георгиев също печели бронзов орден и е избрал да учи същата компетентност, само че в Холандия.

Единайсетокласникът Иван Георгиев, също от НПМГ учи в паралелка с химия, само че ползата му към биологията надвива. Той мечтае да стане доктор. Техеран толкоз доста му подхожда, че даже желае да учи медицина точно там.

Гордостта на тима е сребърният медалист Здравко Иванов, който е 11 клас в Софийската математическа гимназия. През тази седмица той взе участие и на Международната олимпиада по филология в Прага.

“Здравко може да разгадава шифри, кодове и има извънредно развита логическа мисъл, която в композиция с математическите му умения, му донесе и сребърен орден на олимпиадата ”, споделя доцент Йорданова.

Ръководителката на тима признава, че в образователните проекти на българските възпитаници липсва задоволително практическа подготовка и по тази причина те се приготвят в допълнение на летни и есенни школи, финансирани благодарение на неправителствена организация.

През последните 7 години

Наши възпитаници донесоха 821 оценки

149 от тях за за първи места на надпреварите
 Това е едно от най-хубавите представяния на български тим на влиятелната конкуренция. Това е едно от най-хубавите представяния на български тим на влиятелната конкуренция.
От основаването през 2010 година на Българското олимпийско придвижване по естествени науки към 2017 година нашите възпитаници са съумели да донесат на страната ни общо 821 медала – 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови – от най-престижните интернационалните надпревари и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа филология, физика и химия.

Международната олимпиада по биология е най-престижното съревнование в региона за възпитаници от целия свят. България е една от шестте страни основателки на форума през 1989 година и взе участие още на първото издание в Чехословакия през 1990 година За 29-годишната история на Олимпиадата страната ни е била хазаин един път – във Варна през 1994 година

Така от началото към 2018 година родните състезатели, взели участие на МОБ, са спечелили общо 59 медала: 5 златни, 11 сребърни и 43 бронзови, както и 1 почетна грамота.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР