За първи път в история на физиката учени постигнаха т.н.

...
За първи път в история на физиката учени постигнаха т.н.
Коментари Харесай

Учени направиха нещо невероятно и ни приближиха по-близо до загадъчната форма на материята!

За първи път в история на физиката учени реализираха тъй наречените “течна светлина ” при стайна температура, което ни доближава една стъпка по-близо до тази загадъчна форма на материята. При течната светлина материята е като суперфлуид, който има нулево търкане и нулев вискозитет по този начин и тип от тъй наречените Бозе-Айнщайн кондензат, от време на време описван като пето положение на материята. Тези свойства на материята й разрешават да тече към обекти, ръбове и ъгли, написа Obekti.bg, базирайки се на Science Alert .
Обикновената светлина се държи както като вълна, по този начин и като парченце, която постоянно се движи по права линия. Именно това е повода очите ни да не могат да виждат зад ъглите или зад плътни обекти. Но в избрани крайни условия, светлината може да се държи и като флуид, който действително тече към обектите. Такива кондензати са доста забавни за физиката, тъй като в това положение, където законите на физиката минават от типичен към квантови, материята стартира да приема повече свойствата на вълна. Те се образуват при температури, близки до безспорната нула и съществуват единствено за елементи от секундата.

Но в това проучване учените за първи път реализирана Бозе-Айнщайн кондензат при стайна температура, като използваха специфична композиция от светлина и материя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР