За първи път учените наблюдаваха как огромна черна дупка „изяжда“

...
За първи път учените наблюдаваха как огромна черна дупка „изяжда“
Коментари Харесай

За първи път - видяха как черна дупка „изяжда“ звезда

За първи път учените следиха по какъв начин голяма черна дупка „ изяжда “ звезда. Това може би е образец за метода, по който ще настъпи краят на Вселената, когато светлината бъде погълната от хоризонта на събитията.

Досега за черните дупки имаше редица теории, само че действително се знаеше доста малко. Например това, че те гълтам материята към тях и даже цели звезди, беше единствено теоретична режисура.

Стивън Хокинг предвижда края на света

Ще погълне ли черна дупка Земята (видео)

Гигантска черна дупка озадачи астрономите

Сега откривателите от Астрофизичния институт на Андалусия в Гранада, Испания най-накрая следиха образуването и разширението на бързо движеща се бликам от материя, която се изхвърля, когато гравитацията на супер солидна черна дупка сграбчва звезда и я раздира.

Драматичното събитие беше засечено благодарение на високоспециализирани телескопи, ориентирани към двойка сблъскващи се галактики, наречени Arp 299, на към 150 милиона светлинни години от Земята.

В центъра на една от тези галактики, звезда, два пъти по-голяма от Слънцето, се доближава до черна дупка, която надвишава масата ѝ повече от 10 милиона пъти, с цел да бъде взривена и погълната.

Това е гърмеж, какъвто учените виждат за пръв път. Теориите от дълго време сочат, че такива събития се случват постоянно във Вселената. Предполага се, че част от материята, откъсната от звездата, образува въртящ се диск към черната дупка, излъчващ интензивни рентгенови лъчи и забележима светлина, само че до този миг това събитие не бе следено.

„ Никога преди не сме били в положение да следим непосредствено образуването и развиването на едно от тези събития “, разяснява Мигел Перес-Торес от Астрофизичния институт на Андалусия.

Първоначално откривателите са насочили вниманието си към обречената звезда като част от търсенето на детонации на супернова при сблъскващи се двойки галактики. И в началото си помислили, че това, което виждат, е тъкмо детонация на свръхнова - само че тя траяла да се уголемява, потвърждавайки, че в действителност звездата е раздрана.

Наблюдението е направено от обсерваторията на Тенерифе. Там, заради неповторимия климат, небето в никакъв случай не е закрито от облаци, а и липсва антропогенно замърсяване на въздуха, което да попречи на телескопа.

Astronomers thought they captured a supernova, but they found a black hole eating a star instead, @marinakoren reports: https://t.co/DSWCxYhJx1
— The Atlantic (@TheAtlantic) June 15, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР