За първи път тази година Карин дом ще пропусне традиционното

...
За първи път тази година Карин дом ще пропусне традиционното
Коментари Харесай

Карин дом празнува 24-ти рожден ден

 За първи път тази година Карин дом ще пропусне обичайното празненство във връзка рождения си ден, който отбелязва на 22-ри юни с вълнуваща стратегия на децата и занимания в градината, оповестиха от институцията за Varna24.bg .

Ето какво още се показва в информация до медията ни:

" Децата са подготвили прелестна изненада -видеоклип какво към този момент могат децата. Видеото можете да видите във фейсбук страницата на организацията https://www.facebook.com/karindom.org/.

По време на спешната обстановка, Карин дом не е прекъсвал работата си с децата и фамилиите, а продължи процеса на учене и развиване на уменията на децата, въпреки и от разстояние. В интервала на обществена изолираност, екипът организира над 500 онлайн съвещания и приготвя 11 безвъзмездни онлайн образования на настоящи тематики, подкрепящи родителството: https://karindom.org/otvoreni-obuchenia/. А за своите 24 години Карин дом е подкрепил над 2700 деца от Варна и страната и е обучила 11700 експерти и родители. Годишно Карин дом поддържа над 300 деца.

Вместо празненство тази година Карин дом реши да споделя истории и то все с добър край - за своето основаване и 24 годишно развиване, за сбъднатите фантазии, за хората, които вкарват най-новите достижения в лечението на деца със специфични потребности в България, за изминатия път дружно с родители, експерти, доброволци, донори, другари и сътрудници, без които нямаше да има Карин дом.

На 22-ри юни 1996г. дипломатът Иван Станчов (през 1991г. Иван Станчов е назначен за дипломат на Република България във Англия и за първи български дипломат в Република Ирландия) основава Фондация Карин дом и “Център за деца със специфични потребности Карин дом " е тържествено открит от президента Желю Желев. За задачите на организацията, семейство Станчови дава наследствената вила “Три кладенци " в Морската градина на Варна, а определеното име е Карин дом – в памет на първа братовчедка на Иван Станчов - Карин, родена с церебрална парализа.

Карин дом е една от първите Неправителствени организации в България, която повежда битка против институционалната грижа на децата с увреждания и против класифицирането на тези деца като деца инвалиди или като,,болни “ и,,необучаеми “ и предлага нов метод към децата със специфични потребности и техните фамилии. Тогава съществува стигмата, че тези деца не могат да се образоват и тяхното място е в институциите или в дневните центрове, където би трябвало да,,се лекуват “, а не в фамилиите си, в детските градини и учебните заведения. Преодоляването на тази стигма е доста комплициран, сложен и нескончаем развой, който за жалост продължава и до през днешния ден. Карин дом стартира работа с концепцията да сътвори нов модел за услуги за деца със специфични потребности, с цел да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекъснато.

Иван Станчов събира дребен екип от експерти и кани експерти от Англия, които да обучат българските си сътрудници на най-съвременните международно приети лечебни способи. Иван Станчов притегля донори и съидейници, които да поддържат идеята и доста скоро в Карин дом стартират първите лечебни стратегии за деца и поддръжка на родителите. За историята на Карин дом можете да прочетете още на уеб страницата на организацията: https://karindom.org/

През 2019 година Карин дом започва своята дългогодишна фантазия – план за строителство на нова постройка и афишира публично отварянето на интернационален архитектурен конкурс за нейния абстрактен план. В началото на месец март 2020г., интернационално жури афишира и  спечелилия в състезанието – UNAS Studio - Биляна Асенова (България) и Саша Чабати (Италия) са екип, които е основан и работи в Берлин. Проектът печели със своите прецизни решения, плътно вътрешно пространство и оптимално непокътнати зелени площи измежду 174 плана от 48 страни на 5 континента.

Планираното строителство на новата постройка на Карин дом е допустимо с помощта на Община Варна, която дава имот и на датските Фондации Велукс, които финансират строителството. Парцелът е с повърхност 2450м2, ситуиран в разширената централна част на Варна в непосредствена непосредственост до идеалния център на града.

" Не са доста организациите в България, които имат 24 години история. С горделивост и неспокойствие всеки рожден ден виждаме до каква степен сме стигнали, честваме триумфите, само че и оценяваме какъв брой доста ни следва. Ситуацията тази година ни изправи пред доста провокации и надълбоко акцентира ролята на гражданските организации и важността на това, което вършим. Нашата работа е на първите линии към този момент съвсем четвърт век - с децата, със фамилиите, с институциите. “– показа Мая Донева, изпълнителен шеф на Карин дом.

Можете да подкрепите новият лечебен център на Карин дом посредством еднократни SMS и абонаменти с текст на латиница DMS KARIN DOM на номер 17 777 на цена 1 лева за всички мобилни оператори: https://dmsbg.com/16708/karin-dom/ или на уеб страницата на Карин дом тук: https://karindom.org/dari/

Карин дом благодари на всички другари, донори, доброволци и сътрудници за взаимната работа и поддръжка през 24-те ползотворни години на Карин дом, за общите старания, фантазии и доверие! "

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР