За първи път розопроизводителите са подкрепени от държавата и за

...
За първи път розопроизводителите са подкрепени от държавата и за
Коментари Харесай

Иванов: Държавата подпомага с 5 млн. лв. розопроизводителите

За първи път розопроизводителите са подкрепени от страната и за тях са отделени пет милиона лв.. Това сподели пред публицисти в Карлово министърът на земеделието доктор Иван Иванов. Той участва на ритуала " Розобер ", част от Празника на розата в града.

По думите му у нас има регистрирани към 2800 розопроизводители, а досега по мярката са кандидатствали над 1500. Средствата ще се разпределят сред подалите заявки в Общинските служби по " Земеделие " и откакто се обработят и ревизират дали има запустели площи, ще стартират заплащанията, изясни министърът. 

На журналистически въпрос по какъв начин страната може да спомага за решаването на един от главните проблеми в сектора, а точно неналичието на работна ръка, Иванов отговори, че Министерството на труда и обществената политика е направило нужното с обявления, с цел да се наберат такива служащи. На територията на страната има не малко украински бежанци, които са приканени да вземат участие в нашия пазар на труда и, в случай че те се включат, са добре пристигнали, само че полагането на труд в България въпреки всичко е непринудено, добави министърът. 

Министър Иванов разяснява и посочени от розопроизводители пропуски в Закона за маслодайната роза. По думите му в идващите седмици, когато свърши акцията им, ще имат среща по отношение на промени в закона. 

Ритуалът " Розобер ", част от Празника на розата 2022, се организира в розовите градини на Карлово с присъединяване на фолклорни обединения. На празника участваха кметът на града Емил Кабаиванов, народни представители, посланици, стотици посетители.

В 10:30 часа ще стартира шествие, отпред с Царицата на розата и фолклорни сформира от община Карлово, което ще тръгне от ул. " Водопад " и ще приключи на площад " 20-ти юли ". Демонстрация на розоварене ще се организира в Историческия музей в града от 12:00 часа.

Програмата ще продължи в 20:00 часа на площад " 20-ти юли " с концерт на Военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, квартет " Дестини " и Петя Буюклиева. Празникът ще приключи със заря.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР