За първи път правозащитни организации в сферата на уврежданията предизвикват

...
За първи път правозащитни организации в сферата на уврежданията предизвикват
Коментари Харесай

Правозащитни организации съдят ЕК заради домове за деца с увреждания в България

За първи път правозащитни организации в областта на уврежданията провокират правосъдна процедура против Европейската комисия за това, че тя е отказала да спре финансиране от Европейския съюз за създаване на дребни домове за деца с увреждания в България, съобщи Българска национална телевизия. Искът е подаден от три организации, една от които българска.

Според правозащитните организации е неприемливо Европейската комисия да финансира структури, които задълбочават сегрегацията на децата и пречат на естественото им развиване. Деинституционализацията стартира през 2010 година и последователно бяха построени 258 дребни домове, в които бяха настанени децата от 58 огромни институции.

Правозащитниците са засекли нарушавания във всичките 24 дребни домове - връзвани деца, кафези, изолатори, деца упоявани с лекарства, с цел да не буйстват. Въпреки сигналите за продължаващите практики, европейската комисия траяла да финансира тези институции.

Тъжната истина е, че десетки милиони евро от Европейски Съюз са изразходвани за възпроизводството на старите институции, тъй като така наречен дребни домове от фамилен вид не са нито дребни, нито са домове и нито могат да заместят фамилията, споделя изпълнителният шеф на Международна организация за отбрана правата на хората с увреждания Ерик Розентал.

Директор " Център самостоятелен живот " Капка Панайотова показва, че през цялото време на процеса от организацията са казвали, че се потегля по неверен път.

Според формалната позиция от през днешния ден на Социалното министерство и организацията за протекция на децата в тези центрове от фамилен вид има доста положителни практики и медиите са известявани за тях, те не са съгласни с крайните заключения на правозащитниците и следва да излязат с опровергаване.

Според статистиката - всяка година в тези домове се одобряват близо 600 деца с увреждания. Според правозащитниците, официално няма нарушаване на нашите закони, само че пък тези домове напълно опонират на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и хартата на съществени човешки права.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР