За първи път правозащитни организации в сферата на уврежданията предизвикват

...
За първи път правозащитни организации в сферата на уврежданията предизвикват
Коментари Харесай

Неправителствени организации в битка с ЕК заради деца с увреждания

За първи път правозащитни организации в областта на уврежданията провокират правосъдна процедура против Европейската комисия. Съдът на европейския съюз образува дело по желае на три организации, една от която българска, за това, че Европейската комисия е отказала да спре финансиране от Европейския съюз за създаване на дребни домове за деца с увреждания.

Според правозащитните организации е неприемливо Европейската комисия да финансира структури, които задълбочават сегрегацията на децата и пречат на естественото им развиване. Това се случва сега съгласно тях сигурно във 24 дребни центрове за деца от фамилен вид и правозащитниците поддържаха изказванията си със смущаващи видео материали. Липсата на профилирана грижа и неглижирането на децата в тези центрове продължава, засечени са фрапантни практики - деца с увреждания биват връзвани, слагани в кафези и изолатори, упоявани с лекарства, с цел да не буйстват. Те са прочувствено неглижирани и имат тежки поведенчески проблеми.
Ерик Розентал - изп. шеф на Международна организация за отбрана правата на хората с увреждания: За мен тези облици са изключително ужасяващи и разсънват яд. Вашето държавно управление рапортува пред Организация на обединените нации, че институциите към този момент не съществуват, само че тъжната истина е, че институциите в България не престават да съществуват и хиляди деца живеят в тези ужасни условия. И нещастието е, че генерации деца са изгубено заради тази неточност, че десетки милиони евро от Европейски Съюз са изразходвани за възпроизводството на същите, само че по-малки увреждащи институции. Но това, което не може да се види на видеото, са прочувствените вреди на децата, които не могат да изградят постоянна прочувствена връзка с родител, основна за естественото им развиване. Тези домове не са сурогат на фамилията.


Според формалната позиция от през днешния ден на Социалното министерство и организацията за протекция на децата в тези центрове от фамилен вид има доста положителни практики и медиите са известявани за тях, те не са съгласни с крайните заключения на правозащитниците и следва да излязат с опровергаване.

Деинституционализацията стартира през 2010 година и последователно бяха построени 258 дребни домове, в които бяха настанени децата от 58 огромни институции. Според статистиката всяка година в тези домове се одобряват близо 600 деца с увреждания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР