за първи път показва плановете за развитие на транспортната инфраструктура

...
за първи път показва плановете за развитие на транспортната инфраструктура
Коментари Харесай

Интерактивна карта представя развитието на транспортната инфраструктура до 2040 г.

за първи път демонстрира проектите за развиване на транспортната инфраструктура на България и обвързваните райони до 2040 година. В нея се съдържа информация за обекти от пътната и железопътна инфраструктура, интермодални терминали, летища, пристанища, вътрешни водни пътища, нови мостове и тунели, които ще се осъществят на стадии до края на интервала. Картата показва проектите на страната за плановете, които ще се осъществят в регионите за обмисляне на страната.

Картата пресъздава планове от главната и широкообхватна TEN-T мрежи, които са в употреба през 2022 година или ще бъдат приключени до 2030 година. Включени са също стратегически значими за България обекти, които се чака да бъдат пуснати в употреба до 2040 година. Завършването на плановете е планувано на разнообразни стадии в границите на този период.

В интервала 2022 – 2025 година би трябвало да приключи цялостното създаване на сектора от Благоевград до Крупник на автомагистрала „ Струма “ и трасето сред Боаза и Павликени на автомагистрала „ Хемус “. Ще бъде приключена и пусната в употреба цялата автомагистрала „ Европа “ от граничния пункт „ Калотина “ до София. В този интервал би трябвало бъдат осъвременени и правите Видин – Монтана и Враца – Ботевград от трасето сред Видин и Ботевград.

Предстои до 2025 година да бъдат осъществени вложения и в модернизиране на инфраструктурата и възстановяване на изискванията за работа на пристанищата Видин, Лом, Русе и Силистра на река Дунав, както и Черноморските – Варна и Бургас. Работата по тях ще продължи и през идващия интервал - от 2026 година

До 2030 година се възнамерява да приключи строителството и в употреба да бъдат пуснати секторът сред Крупник и Кресна на Автомагистрала „ Струма “, правата сред Павликени и Шумен на Автомагистрала „ Хемус “, както и секторът сред Кюстендил и Дупница от бъдещата автомагистрала „ Рила “.

За улеснение на връзките по направлението север – юг ще се работи за довеждане докрай на трасето сред Монтана и Враца от пътя Видин – Ботевград и автомагистралите „ Черно море “ и „ Русе – Велико Търново “. Предвижда се работата по възстановяване на изискванията за напредване в това направление през централната част на страната да продължи в посока юг посредством поетапно модернизиране на трасето сред Велико Търново и Хасково през Габрово и Стара Загора. Очаква се то, както и тунелът под връх Шипка, също да бъдат приключени в интервала до 2030 година В този период държавното управление ще постави оптимални старания за модернизиране на пътния сектор Монтана - София с тунел под Петрохан, а също по този начин и за създаване на тунел на Автомагистрала Черно море “. До края на интервала се чака да бъде построен „ Дунав мост 3 “ при Русе, който е привързан с построяването на автомагистралата „ Русе – Велико Търново “.

На картата са показани и стратегическите инфраструктури планове във фаза подготовка за предпроектно изследване. Предвижда се дейна работа по построяването на още 4 моста на река Дунав – при Оряхово, Никопол, Свищов и Силистра. Предприети са дейности по подготовка за построяването и на още един тунел под Стара планина, при с. Вонеща вода, съчетано с модернизирането на пътя Велико Търново – Димитровград през Прохода на Републиката.

Посочени са и градовете, които са възможни за присъединяване по план „ Зелена подвижност “. Целта му е да насърчи устойчивата градска подвижност посредством развиване на екологичен, безвреден, функционален и енергийно ефикасен превоз. За възстановяване положението на публичния градски превоз и поощряване на „ зелената подвижност “ 40 български общини ще могат да аплайват за средства от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Отделните обекти са означени с пиктограми или линии, а с разнообразни цветове са обозначени пътните и железопътни планове, които ще се осъществят със съответните периоди в интервала до 2040 година. Освен легенда, картата дава опция за опериране с нея. Може да се избира каква част от информацията да се вижда на екрана. При кликване върху детайл се отваря „ прозорец “, в който се съдържа описанието на съответния план, като там, където описанието е дълго, е предоставена опция за отваряне в *.jpg файл (накрая на „ прозореца “).

Картата е оповестена на.

Картата е създадена от междуведомствена работна група под управление на доцент доктор Васко Василев – консултант на министъра на районното развиване и благоустройството, и Стоян Новаков – заместник-министър на превоза и известията, и механически завършена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР