За първи път от шест години, световният пазар на персоналните

...
За първи път от шест години, световният пазар на персоналните
Коментари Харесай

Пазарът на настолните компютри за първи път от шест години е нараснал през четвъртото тримесечие на 2017 г.

За първи път от шест години, международният пазар на персоналните компютри е посочил растеж през четвъртото тримесечие на 2017 година. За това свидетелстват данните на анализаторите от International Data Corporation (IDC).

През октомври-декември 2017 година, световните доставки на десктопи, портативни компютри и работни станции са достигнали 70,6 млн. единици, което съставлява нарастване от 0,7% в съпоставяне със същия интервал на 2016-та година. Експертите чакат спад с 1.7%.

От IDC означават, че пазарът на лични компютри се стабилизира с помощта на плановете за възобновяване на оборудването в сдруженията и усъвършенстваното потребителско търсене. Освен това се следи недостиг на някои съставни елементи, като да вземем за пример при твърдотелните дискове. През 2017 година, производителите на компютри избират да доставят съставни елементи в огромни количества, а не да чакат растеж на цените им. Тези устройства не залежават по складовете, а се употребяват в готовите артикули, пуснати на пазара.

Другият позитивен за PC-производството фактор е спадът в продажбите на таблетите. Производителите на такива джаджи още веднъж изместиха фокуса си върху ноутбуците, вследствие на което по магазините се появиха по-тънки и хибридни системи, се споделя в проучването.

От географска позиция, за компютърната промишленост помогнаха и разрастващите се райони. Например, продажбите на лични компютри през четвъртото тримесечие на 2017 година са се нараснали в Азиатско-Тихоокеанския район (с изключение на Япония) и Латинска Америка. В Европа и страните от Близкия Изток и Африка, продажбите са постоянни, а в Япония е регистриран шести следващ растеж на тримесечна база. 

„Резултатите от четвъртото тримесечие демонстрират евентуално окуражаващ прогрес в комплицираната обстановка с пазара и потребителските компютри“ – отбелязва анализатора на IDC Джей Чоу.

В края на последните три месеца от предходната година, в най-големият производител на компютри още веднъж се трансформира HP Inc., чийто дял на доставките доближи 23,5% спрямо 21,8% по отношение на година по-рано. Делът на Lenovo, пък е намалял през това време – от 22,4% на 22,2%. Челната тройка се заема от Dell с 15,7 на 100 индикатор за наличие. 

След това се подреждат Apple (8,2%), ASUS (6,4%) и Acer (6,4%). Сред изброените компании, най-хубава динамичност показва HP Inc. при която доставките на настолни и портативни компютри, както и работни станции са се нараснали с 8,3%.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР