За първи път от повече от две десетилетия, американските военновъздушни

...
За първи път от повече от две десетилетия, американските военновъздушни
Коментари Харесай

Американските ВВС обявиха конкурс за нов изтребител

За първи път от повече от две десетилетия, американските военновъздушни сили оповестиха конкурс за нов изтребител, излиза наяве от публично съобщение на Пентагона.

Става дума за програмата за въздушна доминация от последващо потомство (NGAD), само че реално говорим за самолета, който ще замести F-22 Raptor в отбраната на небето на Съединени американски щати и съдружниците им по света.
 Най-модерният US изтребител каца у нас
Най-модерният US изтребител каца у нас

" Невидимият войник " ще показва благоприятни условия

Контекст : Не е изненадващо, че в Съединени американски щати към този момент интензивно се работи по военен аероплан от шесто потомство. Петата генерация от реактивните им изтребители - F-22 и F-35, най-малко за момента не съумяват да разкрият пълния си капацитет. Това е неприятна вест в актуалната геополитическа обстановка.

F-22 се оказа колкото новаторски и мощен, толкоз и безценен, а се появиха и съществени подозрения във връзка с надеждността му. По-лекият F-35 също към момента не може да се пребори с някои от своите " детски заболявания ".
 Изтребители знамение: какво могат американските F-35
Изтребители знамение: какво могат американските F-35

Тези самолети са най-скъпият боен план на Съединени американски щати

Детайли : Обявлението по програмата NGAD не съдържа прекалено много обществени данни. Към момента единствено Lockheed Martin и Boeing създават изтребители в Съединени американски щати, само че с изключение на тях Northrop Grumman е значим подизпълнител за производството на F-35 и F/A-18. Така надпреварата може да се окаже с трима участници.

Резултатите ще станат ясни през 2024 година За същата фискална година военновъздушните сили са поискали 1,9 милиарда $ за развойна активност по програмата.
 Франция, Германия и Испания ще основат нов изтребител до 2026 година
Франция, Германия и Испания ще основат нов изтребител до 2026 година

Очаква се през днешния ден да бъде подписан документ за съдействие

NGAD би трябвало да стъпи върху наученото от Военновъздушни сили в границите на предходните им стратегии по придобиване, само че също така да се възползва от стандартите за отворена архитектура, показват от Пентагона. Амбицията е за " поколенчески скок " в качествата по отношение на F-22.

Още нещо : Важен подробност е, че и все още към този момент се работи по съответен аероплан - или самолети. През 2020 година американските Военновъздушни сили оповестиха, че първообраз по програмата NGAD е сложил редица върхове по време на изпитателните си полети. Не стана ясно кой го е построил, отбелязва Defense One.
 F-35, F-22, F-15: Ето какъв брой коства употребата на всеки един американски изтребител на час
F-35, F-22, F-15: Ето какъв брой коства употребата на всеки един американски изтребител на час

Това се споделят скъпи играчки

Така очевидно навлизаме в стадий от процедурата, в който ще стане ясно с кой самолетостроител ще бъде подписан контракт за серийно произвеждане.

От друга страна: Забулената в секретност стратегия NGAD е мотив за сериозна дискусия в Съединени американски щати. Първата причина е в цената. Секретарят на Висш съдебен съвет Франк Кендал призна, че новият изтребител ще е по-скъп от по този начин или другояче много " соления " F-22, който заменя. Това може съществено да понижи опциите за износ.
 Швеция се включи към плана на Англия за нов военен изтребител
Швеция се включи към плана на Англия за нов военен изтребител

В същото време Германия, Испания и Франция готвят собствен план

Друг съгласно въпрос са т.нар " колаборативни бойни самолети ", т.е. изтребители дронове, които да се бият дружно с пилотираните машини. Някои специалисти считат, че по етични съображения роботите нямат място във въздушната война, а и всяка неточност на техните логаритми може да коства живота на почтени.

Какво вършат другите : Американските военноморски сили също имат стратегия за изтребител от шесто потомство - F/A-XX.

В същото време Япония, Англия и Италия работят по собствен план за нов военен аероплан. Германия и Испания също имат лична стратегия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР