За първи път от началото на войната в Украйна военновъздушните

...
За първи път от началото на войната в Украйна военновъздушните
Коментари Харесай

Полша дава МиГ-29 на Украйна... но може ли да си го позволи?

За първи път от началото на войната в Украйна военновъздушните сили на Киев получават спомагателна техника - Полша, а след нея и Словакия оповестиха, че ще дават своите изтребители МиГ-29 на нападната от Русия страна. Този сюжет има както боен, по този начин и политически и стопански аспект и носи доста отговори за бъдещето на Европа.

Контекст: МиГ-29 е многоцелеви изтребител, създаден през 70-те години в Съюз на съветските социалистически републики. Може да се употребява за отблъскване на противникови въздушни офанзиви или за нанасяне на удари по земни цели с високоточно оръжие. Наличните в Европа бройки са доставени през 80-те и са сравними по качества с ранните модификации на американския F-16. Полша разполага с 28 бройки, Словакия - с 13.

МиГ-29 е главният изтребител на украинските Военновъздушни сили. Според FlightGlobal към края на 2022 година нападнатата от Русия страна има 43 самолета от този вид, което го прави и най-многобройния в инвентара на военновъздушните сили. Затова и още от предходната пролет украинското политическо и военно управление търси способи да се достави с още машини от този вид.

Колко важен е този подарък?

Общо над 3 спомагателни ескадрили изтребители на пръв взор е забележителен бонус за Украйна, само че в границите на войната против Русия значимостта на новодоставените изтребители е противоречива.

Агресорите използваха доста интензивно авиация през първите седмици от спора, само че положителната организация на украинската противовъздушна защита им докара доста огромни загуби - десетки самолети и вертолети, в това число от най-модерни видове. Заради това и съветските удари против украинските инфраструктура и военни обекти са най-вече с безпилотни самолети и крилати ракети, изстреляни от безвредно разстояние. Такива офанзиви не могат дейно да се стопират с изтребители.
 Снимка 611064
Източник:

Възможно е Украйна да разчита на новодоставените МиГ-29 за обезпечаване на въздушно предимство и за нанасяне на прецизни удари в хода на предстоящата контраатака против съветските сили напролет, само че тогава дори 40-те машини могат да се окажат незадоволителни за големия фронт, а и значими за Москва обекти като военната база в Мариупол и Кримския мост се чака да имат доста сериозна противовъздушна защита. А и в случай че се наложи да се отбраняват, руснаците сигурно ще разчитат доста повече на личните си изтребители.

Политика и стопанска система в сянката на войната

" Полша още веднъж е в авангарда на тези страни, които с решенията си и с поддръжката на най-мощния съдружник - Съединени американски щати, задават стандарта (...) Така това, което за някои в началото беше военно-политическо табу, към този момент последователно се трансформира в норма. Това не е първото разрушено табу през последните месеци - същото стана с неуместното и, за благополучие, бързо загърбено разделяне сред офанзивни и отбранителни оръжия, с бронираните машини и западните модели танкове ", написа полският в. Tygodnik Powszechny.

Настроенията измежду ръководещите във Варшава са сходни - за тях войната в Украйна демонстрира, че Полша към този момент може да задава дневния ред на Европа, само че и също по този начин да бъде пълновръстен поръчител за нейната сигурност.
 Полша купува 48 изтребитeли FA-50 от Южна Корея
Полша купува 48 изтребитeли FA-50 от Южна Корея

Първите 12 самолета ще бъдат доставени през втората половина на идната година

Така Варшава стартира огромна стратегия по превъоръжаването на своята войска, в това число и на Военновъздушни сили. За задачата МиГ-29 ще бъдат сменени от корейски леки изтребители FA-50 и американските F-35. На процедура, руските изтребители отиват на война, вместо на скрап.

" Това е практична и бърза стъпка. Украинските водачи няма да се постанова да се учат по какъв начин да употребяват нова за тях технология като тази в старите американски F-16. Тези решения не трансформират фундаментално западната политика: на процедура НАТО се освобождава от наследството на Варшавския контракт в лицето на старите, само че качествени самолети. Този ход работи добре като политически жест ", написа чешкият вестник Lidové noviny, като отбелязва, че Прага не може да направи сходен жест на Киев единствено заради обстоятелството, че всичките ѝ МиГ-29 са се оказали в Словакия след разпада на Чехословакия.
 Полша се трансформира в новата европейска военна суперсила
Тази страна се трансформира в новата европейска военна суперсила, само че има ли задоволително пари за задачата

Не ясно обаче дали ще й стигнат парите за поддръжка на огромната войска в бъдеще

Монетата обаче има и противоположна страна. " Въпросът е дали Полша може да си разреши да похарчи астрономическата сума от 110 милиарда евро за защитата си за интервала до 2035 година Това е покрай размера на замразените еврофондове на страната - спрени поради незачитането на независимостта на правосъдната система в страната. Инвестициите в защитата са необятно подкрепяни от другите партии, само че носят политически риск в страна със 17% инфлация. През октомври предстоят парламентарни избори, а без еврофондовете държавното управление може да се наложи фрапантно да лимитира разноските ", написа шведският Dagens Nyheter.

Не оказва помощ и фактът, че военната промишленост на Полша към този момент повече от 30 години се е занимавала с поддръжката на МиГ-29 (все отново и България търси там разновидности за удължение на ресурса на своите самолети), до момента в който този тип разноски за новите машини най-малко през първите години ще напущат страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР