За първи път от много години населението на София намалява

...
За първи път от много години населението на София намалява
Коментари Харесай

Населението на София е намаляло с 21 хил. души по време на COVID-кризата

За първи път от доста години популацията на София понижава - с 21 000 души през 2020 година спрямо 2019 година . 16 000 от тях са умряли, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така към този момент популацията на София е 1 308 000 души. Това сподели Магдалена Костова, която е шеф на Дирекция " Демографска и обществена статистика " в Националния статистически институт, заяви БГНЕС.

По думите й този поток е обвързван с разпространяването на пандемията, защото главно това придвижване се е състояло през месеците март, април и май предходната година . Когато имахме КПП-та и COVID-19 беше ново събитие за всички нас, всички бяха уплашени, изясни тя и добави, че по това време предходната година хората са трансформирали сегашния си адрес от градовете, в които живеят в селата.

По данни на Национален статистически институт има повишение на общата смъртност през първите три месеца на 2021 година С 26% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година. Миналата година имахме най-висока смъртност през ноември и декември, когато беше втората вълна и в този момент, когато е третата вълна, също имаме повишение на общата смъртност, разяснява Костова и посочи, че в края на предходната година общият брой на умрелите лица е надминавала 4500, като нормално стойностите на общата смъртност седмично, от 6 години насам, е сред 1800 и 2200-2300 във време отвън пандемия.

Костова разяснява, че тазгодишното броене на популацията ще се организира от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно броене и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес. От 7 до 17 септември ще бъде електронното броене, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този метод ще осъществим условието на европейския правилник то да се случи през 2021 година, както ще го вършат и останалите страни в Европейски Съюз, добави тя. Костова добави, че тези, които се преброят електронно ще получат код, генериран от системата на Национален статистически институт, който ще би трябвало да дадат на преброителя в увещание на това, че са го създали онлайн.
 Правителството отпуска 22 837 000 лева за броене на популацията
Правителството отпуска 22 837 000 лева за броене на популацията

Това реши Министерски съвет през днешния ден

Преброителят би трябвало да ревизира дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните описи. Това е належащо, защото от предходния ни опит, ние знаем, че се случва от време на време да се пропущат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на семейството по една или друга причина. Напоследък е доста публикувано хора, които живеят взаимно, без да живеят дружно, не се познават, само че употребяват една и съща жилищна повърхност. Трябва да се ревизира дали всеки от тях се е преброил. Ако някой не се е преброил и е пропуснат, той ще го преброи с хартиена карта, посочи Костова и добави, че не е наложително преброителят да влиза в дома на индивида, както и да изисква документи като нотариален акт или други доказващи благосъстоятелност.

По думите ѝ, в случай че човек не бъде открит на адреса, то той ще бъде посетен още няколко пъти от преброителен екип. Ако и тогава не бъде открит, ще се потърси домоуправителят на етажната благосъстоятелност за да се разбере дали въпросното жилище е необитаемо, дали хората отсъстват или са отпътували в страната, или в чужбина.

Попитана дали има опция човек да не бъде преброен, Костова сподели, че при отвод някой да бъде преброен, законът планува санкция в размер на 160 лв..

След като завърши преброяването, ние имаме достъп до административни регистри и ще създадем нашата инспекция на обсега на популацията, съобщи тя.

Стана ясно още, че за преброяването са нужни към 30 000 преброители и контрольори, от които през ноември предходната година са били набрани близо 28 000.

Проблем с набирането имахме в огромните обитаеми места - София, Пловдив и Варна. Там несъмнено не достигнахме стремежи брой, само че се надяваме, че там ще има повече електронно преброени, проучва шефът и разгласи, че през месец юни Национален статистически институт ще започва нова акция за набиране на преброители и те ще работят на цивилен контракт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР