За първи път от май миналата година, когато започна изпълнението

...
За първи път от май миналата година, когато започна изпълнението
Коментари Харесай

За първи път официално - със 417 млн. лв. от бюджета приоритетно е разчистен пътя до пристанището на Доган

За първи път от май предходната година, когато стартира осъществяването на спорния план за удълбочаване на плавателните канали във Варненското пристанище, публично беше доказано, че с пари от бюджета предпочитано е бил драгиран пътя до пристанището на Ахмед Доган в Топлоелектрическа централа " Варна ". Това стана ясно от изявление на министъра на превоза Христо Алексиев пред Mediapool.

" Проектът за удълбаване на Варненското езеро е изпълнен 80%, споделя в изявлението за Mediapool Алексиев. () Удълбаването на пътя на пристанището до Топлоелектрическа централа Варна е направено. Предстои да се драгира и до останалите 15 оператори ".

Още през август м.г. следствие на " Дневник " сподели, че страната скоростно удълбочава плавателния път от морето до пристанището на почетния водач на Движение за права и свободи във Варна. Това сочеха данни от архива на профилираната онлайн платформа Marine Traffic. В нея бе отразено придвижването на съветската дълбачка Glanford, наета без търг от държавното сдружение " Транспортно и строително възобновяване " за работа по плана за удълбочаване на плавателните канали 1 и 2, свързващи Черно море с пристанище " Варна-запад " и портовете във Варненското езеро.

Как страната бързо разчисти пътя към пристанището на Доган -.

В същото изявление Христо Алексиев споделя, че договорът за удълбочаването " не е предоставен по верния метод ", само че не било рационално страната да го приключва, тъй като към този момент бил изпълнен на 80%. " Може да стане по този начин, че пътят до Топлоелектрическа централа " Варна " е удълбочен, а до другите пристанищни оператори към момента не е ", споделя служебният министър на превоза.

 Схема от презентация за финансовите разноски на страната, оповестена в уеб страницата на финансовото министерство на 8 юли т. година
© Министерство на финансите

Схема от презентация за финансовите разноски на страната, оповестена в уеб страницата на финансовото министерство на 8 юли т. година

Разследването на " Дневник " по случая сподели още през лятото на предходната година, че схемата, която е била приложена при сключването на договорите за осъществяването на плана е следната: Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (част администрацията на транспортното министерство) е трансферирало при започване на предходната година над 400 млн. лева на личното си комерсиално сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " ( " ТСВ " ЕАД) по така наречен in-house модел (на бълг. - " вътрешни " поръчки). Той разрешава институциите да разпореждат поръчки без търг на личните си сдружения, а същата скица е била прилагана и от друго държавно сдружение - " Автомагистрали ".

Веднага по-късно обаче, " ТСВ " е превъзложило работата на външен подизпълнител, само че още веднъж без търг. Така държавната компания е платила 393 млн. лева от обезпеченото финансиране на частната - " Европейски Съюз Билд " ДЗЗД. Един от съдружниците в него " ЕИС Строителна компания " е записана и като упълномощен представител на съветското сдружение " Гидрострой ", което в последна сметка се оказва наето без възлагане на социална поръчка за осъществяване на драгажните работи в пристанището на Варна.

Как страната е платила без търг 400 млн. лева за съветски дълбачки -.

Според транспортният министър Христо Алексиев цената досега на частното сдружение " Европейски Съюз билд " ДЗЗД са преведени 339 893 182,05 млн. лева с Данък добавена стойност , само че то е поискало още 14 млн. лева за към този момент осъществена работа. " Няма по какъв начин да ги получи преди да приключат инспекциите, които съм назначил и да се откри, че всичко е изпълнено, по този начин както е заложено в плана ", споделя още в изявлението си Алексиев.

Според него, макар " нередностите " при сключването на договорите по плана " рационално е страната да завърши осъществяването на контракта, само че преди този момент да ревизира дали всичко е направено според условията и на рационални цени ".

 Сателитна фотография на двата плавателни канала и Варненското и Белославското езеро. Пристанището на Топлоелектрическа централа
© Гугъл maps

Сателитна фотография на двата плавателни канала и Варненското и Белославското езеро. Пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна " е маркирано в алено

Проектът планува в двата плавателни канала да бъдат реализирани дълбочини от 14 - 15 м., което би трябвало да разреши до кейовете във Варненското езеро и на пристанище Варна - запад да влизат 60 - 70 хиляди тонни кораби, което сега е невероятно. Дали това ще се случи обаче е различен въпрос, защото планът на стойност 417 млн. лева с Данък добавена стойност планува удълбочаването да спре тъкмо пред терминалите на Варна - запад, които ще останат с към 2 м. по-плитки от плавателните канали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР