За първи път от десетилетия празникът Успение на Света Богородица

...
За първи път от десетилетия празникът Успение на Света Богородица
Коментари Харесай

Традицията е жива! Вижте какво направиха в Родопите!

 За първи път от десетилетия празникът " Успение на Света Богородица " събра млади и остарели на поляните над родопското село Ситово. Десетки се изкачиха до параклиса, отдаден на Божията майка, с цел да участват на молебена за здраве и да вкусят от вкусния курбан, подготвен особено за жителите и гостите на родопското село. Местните хора бяха подготвили маса с ритуални хлябове и пити, които са омесили и изпекли по повод  празника.

Да уважи празника и да почете жителите на село Ситово беше заместник-кметът на община " Родопи " Владимир Маринов. Той взе участие в тържествения водосвет, след което участва на възстановка на родопска женитба, показана от НЧ " Родопски прогрес 2019 година " и комитет " Родолюбие ". Владимир Маринов с интерес следи проява на ритуалите " заплитане на момата ", " бръснене на момъка "   и " водене на булката ".

" Мина времето, когато тези наши прелестни планински села бяха забравени. Новото управление на общината, отпред с кмета, по безапелационен метод демонстрираме, че тези обитаеми места са приоритет за нас и ние вършим по този начин, че нещата в тях да се трансформират ", сподели Владимир Маринов пред събралото се голям брой.

Той изрази удовлетворение от работата и на кметския наместник на Ситово Виделина Сръчкова, която със своята воля и предпочитание за работа способства за положителното развиване на село Ситово.

" Човек с воля и упоритост да реализира нещо и някак нейното държание ни задължава нас, като ръководители, да й оказваме помощ и да откликваме на молбите й ", продължи Маринов.

По-късно заместник-кметът на " Родопи " Владимир Маринов бе посетител на празника и в село Оризари.

" Бъдете горди със своето село, поисквам Ви Света Богородица да бди над  Оризари и всички негови поданици “, каза той.

Курбан за празника " Успение на Света Богородица " имаше и в село Бойково, когато е съборът на селото. Там има 150-годишен манастир " Света Богородица " и 24 параклиса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР