За първи път от 8 години Гърция може да заема

...
За първи път от 8 години Гърция може да заема
Коментари Харесай

Гърция излезе успешно от последната си спасителната програма

За първи път от 8 години Гърция може да заема пари на финансовите пазари.

Страната излезе сполучливо от последната си избавителна стратегия, контрактувана преди три години, с цел да помогне на страната да се оправи с последствията от дълговата рецесия.

Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) обезпечи на Гърция 61.9 милиарда евро през миналите три години.

Тези средства спомогнаха за напъните на гръцкото държавно управление да реформира затруднената стопанска система на страната и да рекапитализира банките си.

Заедно с поддръжката на Международния валутен фонд заемите, отпускани на Гърция от 2010 година насам, възлизат на над 260 милиарда евро – най-големият избавителен пакет в международната финансова история.

Като изискване за отпуснатите пари гръцкото държавно управление бе насила да вкара серия от не изключително харесвани ограничения за строги ограничавания.

Гръцката стопанска система постепенно се разрасна през последните години и въпреки всичко е с 25% по-малка, след като рецесията стартира.

Как "Грекзит “ беше избегнат

Гърция контракти през август 2015 година избавителната стратегия с интернационалните си кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) е фонд, основан от страните, които употребяват еврото като валута, с цел да се оправят с финансови рецесии.

Така останалите 24,1 милиарда евро, които са били разполагаем на Гърция по програмата, не са били нужни.

"Днес ние можем да приключим наред програмата на ЕСМ без повече спомагателни избавителни стратегии, защото, за първи път от началото на 2010 година, Гърция може да си стои на краката ", сподели в изказване ръководителят на управителния съвет на избавителния фонд Мариу Сентену.

Португалският министър на финансите, който е и ръководител на Еврогрупата, означи, че "това е станало допустимо с помощта на изключителните старания на гръцкия народ, положителното съдействие със настоящето гръцко държавно управление и поддръжката на европейските сътрудници посредством заеми и облекчение на задълженията ".

Все отново свободата на Гърция да ръководи сама икономическите си връзки ще бъде следена от засилен контрол от страна на Европейската комисия.

Това се прави за да се подсигурява, че Атина не се е отказала от промените, контрактувани с нейните кредитори. Рано или късно, избавителните заеми въпреки всичко ще би трябвало да бъдат възобновени.

Как Германия завоюва милиарди, спасявайки Гърция

В Гърция към този момент одобряват заплащания с български левове

Германия утвърди избавителната стратегия за Гърция

"Цунами " от повишаване в Гърция

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР