За първи път на автомобилния пазар в Румъния общият брой

...
За първи път на автомобилния пазар в Румъния общият брой
Коментари Харесай

Румъния към края на ерата на дизела - електромобилите и хибридите водят по продажби -

За първи път на автомобилния пазар в Румъния общият брой на продажбите на електрически и хибридни коли надвиши този на дизеловите коли, заяви министърът на околната среда Танжош Барна. " Цифрите ни демонстрират, че се доближаваме с бързи стъпки към края на ерата на дизела ", разяснява той, представен от Българска телеграфна агенция.

Данните бяха показани на 18 август на среща на министъра на околната среда с представители на Асоциацията на производителите и вносителите на коли, на която беше разисквано развиването на автомобилния пазар в Румъния.

" Анализът на регистрациите на леки коли от позиция на типа на мотора през първите шест месеца на тази година демонстрира, че електрифицираните коли (напълно електрически, plug-in хибриди и напълно хибридни) имат напредък от 106,4 %, реализирайки пазарен дял от 20,7 %. Паралелно с това регистрациите на леки коли с дизелов мотор регистрират спад от 29,3 % по отношение на първите шест месеца на 2021 година и имат дял от 14,1 % от целия пазар ", се показва в известие на министерството.

Автомобилите с бензинов мотор регистрират напредък от 10,1 % по отношение на същия интервал на 2021 година, достигайки дял от 65,3 %, сочат още данните.

Същевременно изцяло електрическите коли са достигнали 7,9 % от румънския пазар през първите седем месеца на 2022 година, до момента в който в същия интервал на 2021 година са представлявали едвам 1,9 % от пазара.

Дизелът, който преди седем години заемаше над половината от пазара на нови коли в Румъния, в този момент е понижен до 14 %, отбелязва уеб сайтът Хотнюз.

Увеличаването на покупките на електрически и хибридни коли се дължи значително на тласъците, отпускани посредством програмата " Rabla Plus " на министерството на околната среда, показва уеб сайтът Зиаре. Чрез тази стратегия държавното управление поддържа обновяването на автомобилния парк в Румъния и предизвиква потреблението на незамърсяващи и енергийно ефикасни транспортни средства.

С помощта на стратегиите " Rabla Clasic " (за коли с мотор с вътрешно горене или хибриди без plug-in) и " Rabla Plus " (за 100 % електрически коли или plug-in хибриди) Румъния цели да се отърве от 250 000 остарели коли до 2026 година, както е планувано в Националния проект за възобновяване и резистентност, отбелязва радио " Свободна Европа " -Румъния.

Бюджетът на двете стратегии за тази година е 1,2 милиарда леи, което е най-големият бюджет в историята на програмата.

Програмата " Rabla Plus " е един от разновидностите на програмата " Rabla " (със значение " дрипа, бракма " ) и планува следните награди:

- ековаучер от 51 000 леи (еврото се разменя за 4,87 леи) за покупка на нов напълно електромобил в подмяна на предаване за скрап на един употребен автомобил;

- ековаучер от 54 000 леи за покупка на нов напълно електромобил в подмяна на предаване за скрап на два употребявани автомобила;

- ековаучер от 26 000 или 29 000 леи за покупка на нов plug-in хибриден автомобил против предаване на скрап надлежно на един или два употребявани автомобила;

- за всеки предаден за скрап автомобил на повече от 15 години с норма на замърсяване до Евро 3 се прибавя екобонус от 1500 леи на автомобил.

Общата стойност на ековаучера и екобонуса не може да надвишава 50 % от цената на новия автомобил. Предадените за заличаване коли би трябвало да са на минимум шест години.

Вариантът " Rabla Clasic " планува разпределяне на ваучер на стойност 6000 леи за един остарял автомобил, предаден за скрап, или 9000 леи за два предадени за заличаване автомобила.

Ваучерите могат да се употребяват за покупка на нов автомобил с излъчвания до 160 г въглероден диоксид на километър при режим WLTP.

По програмата " Rabla Moto " за покупка на нов електрически скутер против предаване за скрап на употребен автомобил се отпускат:

- ековаучер от 26 000 за покупка на нов електрически скутер против предаване за скрап на остарял автомобил;

- екобонус от 1500 леи, в случай че автомобилът е на повече от 15 години и с норма на замърсяване до Евро 3.

Физическите лица, искащи да вземат участие в програмата, би трябвало да имат непрекъснат адрес в Румъния, да нямат отговорности към държавния или локалния бюджет и да са притежатели на предадения за заличаване автомобил. Програмата е налична и за юридически лица.

" Цифрите ни демонстрират, че се приближаваме с бързи стъпки към края на ерата на дизела. Това е първата година за Румъния, в която се купуват повече зелени коли в сравнение с дизелови. Това е наклонност както на европейско равнище, по този начин и на национално, като и двата случая откриваме спад на продажбите на дизелови коли с близо 30 % в първата част на тази година ", изясни министърът на околната среда.

Той разяснява, че във връзка с изцяло електрическите коли се следи " още по-зрелищно развиване " - повишаване на пазарния дял с 300 % процента през първите седем месеца по отношение на същия интервал на предходната година. " Това е явен сигнал, че от една страна румънците стартират да схващат все по-добре значимостта на незамърсяващия превоз, а от друга, е явен резултат от програмата " Rabla Plus ", отбелязва Танжош Барна.

Програмата " Rabla " за възобновяване на автомобилния парк на Румъния съществува от 2005 година, когато започва със непретенциозен бюджет от 45 милиона леи, а наградата при покупка на нов автомобил против предаване за скрап на остарелия е 3000 леи, припомня телевизия Диджи24. През първите девет години от съществуването си - до 2014 година, програмата оказва помощ за унищожаването на над 480 000 остарели коли и покупката на към 240 000 нови.

По данни на Администрация на фонда за околна среда през 2021 година междинната възраст на автомобилния парк в Румъния е била 16,8 години, до момента в който през 2010 година е била под 10 години, оповестява Аджерпрес.

Същевременно министерството на околната среда планува да разшири обсега на програмата " Rabla Plus ", с цел да включи в нея и комерсиалните транспортни средства. Министър Танжош Барна заяви, че следва през 2023 година да бъде показана сходна стратегия, която ще разрешава и покупка на коли за транспорт на пасажери или артикули.

" Очевидно е, че освен персоналните коли замърсяват, само че и колите, предопределени за превоз на пасажери и артикули. Също по този начин желаеме да помогнем на икономическите сътрудници в Румъния с една стратегия, предопределена за електрически и хибридни plug-in коли в комерсиалния бранш ", уточни той, като означи, че сега министерството прави изследвания за резултатите и разбор на пазара дружно с представители на производителите и вносителите на коли в Румъния.

Нещо повече, от 1 юли започва и различен вид на стратегия " Rabla ", допускащ на хората, които желаят да дадат за скрап коли на повече от 15 години, да получат награда от минимум 3000 леи, без да са задължени да купят нов автомобил.

А от предходната година съществува и " Rabla " за домашен електроуреди, която дава опция на румънците да получат ваучери на стойност до 500 леи против остарели перални, съдомиялни, хладилници, прахосмукачки, преносими компютри и така нататък

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР