За първи път на 26 април догодина всички социалисти ще

...
За първи път на 26 април догодина всички социалисти ще
Коментари Харесай

БСП избира лидера си на 26 април

За първи път на 26 април следващата година всички социалисти ще гласоподават за водач на Българска социалистическа партия. Ако той не бъде определен на първия тур, на 3 май ще има балотаж. Това реши Националният съвет на партията, който одобри правила за реда и изискванията за провеждането на избора. " За " гласоподаваха 87 души, срещу нямаше, а двама се въздържаха. По правилник мандатът на ръководителя на партията е 4 години и към 2020 година изтича този на Корнелия Нинова, която беше определена на поста на 8 май 2016 година от делегатите на конгреса. Прекият избор се случва след промени в главния партиен документ, признати на последното съвещание на висшия партиен конгрес.

В началото на съвещанието социалистите уважиха с едноминутно безмълвие паметта на проф. Стефан Данаилов и проф. Любен Корнезов.

Предложеният план за правила провокира бурна полемика, лавина от хрумвания, рецензии и замяна на реплики. Най-много промяна предложи Димитър Дъбов. Оказа се обаче, че те се отнасят до остарял план и доста от тях са залегнали в новия. Най-активни в дебатите бяха Румяна Сидерова, Атанас Телчаров, Таско Ерменков, Калинка Николова, Ана Пиринска, Чавдар Георгиев, Антон Кутев, Георги Пирински, Валери Жаблянов и други. Предложенията се люшкаха от рационални и допустими до заяждане и намеци. Най-екзотичното от тях беше да се свика ексклузивен конгрес до края на годината, който да одобри разпоредбите за избора. Оживени разногласия провокира въпросът къде могат да бъдат обжалвани резултатите - пред партийната контролна комисия или пред комисията по жалбите, която е настоящ орган на конгреса. След гласоподаване беше признат вторият вид.

Номинации за водач може да вършат всички структури. Кандидатите ще подлежат на инспекция дали дават отговор на условията на устава за 8 година партиен стаж, от които 4-годишно участие в някой от националните партийни органи. Номинираните ще вземат участие в предизборна акция, която ще заплащат с персонални средства. В разпоредбите е записано още, че вотът ще се счита за постоянен, в случай че в него са взели участие повече от половината членове на Българска социалистическа партия. Те ще се удостоверяват единствено с персонални карти, а не с партийни книжки, като изборните описи ще бъдат изготвяни от структурите на партията по места. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината действителни гласове. Отпадна първичното предложение социалистите да имат право да гласоподават в друго обитаемо място с изключение на в това, в което е тяхната ОПО.

Изборът се създава по едно и също време във всички СИК в един ден за цялата страна. Пленумът гласоподава и състава на партийната ЦИК, която ще провежда избора. За ръководител беше определен Емил Войнов, който е член на националната ЦИК. Негов заместител е Румяна Сидерова, секретар на комисията е Вяра Емилова. Нейни членове са Таня Цанева, Цветанка Георгиева, Димитър Данчев, Ирена Атанасова, Чавдар Георгиев, Калинка Николова.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна през вчерашния ден към членовете на Българска социалистическа партия с признателност за поддръжката в напъните да има директен избор. " В продължение на три години имаше оборване на тази норма в устава. Бяха правени опити тя да бъде изменена. Реформата беше сложна, съпротивата - яростна ", написа тя в обществената мрежа. Нинова е уверена, че няма по-справедлив, чист и либерален избор от този, и напомня, че това се прави в Испания, Португалия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Хърватска, Англия, Германия. " Решението е във вашите ръце. Вие сте силата. Пожелавам ви на добър час и умен избор ", акцентира Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР