За първи път министър-председателите на България и Македония се поклониха

...
За първи път министър-председателите на България и Македония се поклониха
Коментари Харесай

Борисов и Заев се поклониха заедно пред мощите на Св. Кирил в Рим

За първи път министър-председателите на България и Македония се поклониха дружно пред мощите на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата " Сан Клементе " в Рим.

На 24 май - Деня на българската култура, просвета и славянската книжовност - Борисов и Заев и водените от тях делегации участваха на обичайното поклонение дружно в символ на положителните връзки и братството сред страните.

 Патриотични песни водят просветното шествие в столицата Обновена
Патриотични песни водят просветното шествие в столицата

Напред! Науката е слънце, което в душите грей!

Преди поклонението министър председателят изчака в базиликата македонския си сътрудник и водената от него публична делегация. При посрещането на Заев Борисов съобщи: " Да честваме дружно, вместо да се караме ".

На гроба на Св. Кирил беше отслужен молебен от Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна черква Антоний.
Молебен беше отслужен и то македонските свещеници, които участваха на службата.

" В Деня на писмеността всички, които идват тук, всички, които живеят зад граница, само че сърцата им са без граница ", съобщи митрополит Антоний.

 24 май да стане народен празник на България, пожела Стефан Цанев
24 май да стане народен празник на България, пожела Стефан Цанев

80% от българите биха подкрепили концепцията на референдум съгласно поета

Премиерът Борисов е на посещаване в Рим, където ще бъде на визита при главата на Римокатолическата черква по случай 24 май - Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Визитата на Борисов при папата ще бъде на следващия ден, 25 май.

Със себе си в Рим Борисов взе представители на вероизповеданията в България, академичната общественост и културни дейци.

 Благодарение на образованието ще пребъдем като общество
Благодарение на образованието ще пребъдем като общество

Да не губим религия в образованието, пожела просветният министър

" Сан Клементе " е християнска базилика в Рим, където на 14 февруари 869 година е заровен Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира гробът на светеца. Той е обграден от мемориални декорации, подарени от разнообразни славянски нации. През 1929 година е сложена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна черква.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР