Борисов: Схемата е ясна - дългове, раздаване на калпак и докато издържим

...
За първи път говорим за бюджет за по два-три месеца,
Коментари Харесай

За първи път говорим за бюджет за по два-три месеца, а схемата е ясна - дългове, раздаване на калпак и докато издържим. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

"Понеже са млади хора и трудно се ориентират, съм длъжен да предупредя българите. Като опозиция само тези възможности имам. Когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези възторжени тържества, ще разберете, че сте отишли на 50 млрд. дълг и всеки следващ ще ви предлага постни пици, докато си оправим бюджетния дефицит на маастрихските критерии на 3 %. Ще платим горчиво за това, което сториха. Съобразявам се с избора на хората, само съм длъжен да предупредя. Вече милиарди се трупат дългове", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Той припомни думите на Кирил Петков, че докато не се спрат кражбите, данъците няма да се пипат. "Ако спрем кражбата на тези 8 млрд. лв., то ще има пари за всичко" - това го каза по Нова телевизия на 27 октомври 2021 г. Ноември и декември минават и снощи на 21 януари заявява: "аз лично си мислех, че трябва да се фокусираме върху важните въпроси, като например, когато са се крали по 4 млрд. лв. според мен на година, важното е институциите да почнат да работят". За два месеца 4 млрд. лв. ви изчезнаха от сметките. Вие откраднахте 4 млрд.? Аз считам, че 8-те са лъжа и това, че са лъжа, на втория месец си признахте. Като ви видят бюджета, там няма един лев повече от събрани приходи с изключение на инфлацията. Ако са се крали 8 млрд. лв., а дефицитът ти е 4.5 млрд., вкарай ги, всичко ще ти е на нула. Що взимаш нови дългове? Що тихомълком взимахте по половин милиард?", каза Бойко Борисов.

Според него поредният шамар на управляващите е от БНБ за спада с 50 % на чуждестранните инвестиции, въпреки твърдението на Даниел Лорер, че има поток.

"Дълговете ще станат по-големи. Еврозоната въобще няма да е приоритет, защото няма как да покрият критериите с чудовищната инфлация. Само лихвите на година ще бъдат над 1 млрд. и когато се усетите, ще бъде толкова късно. Вече всеки си гледа сметките за тока и това, че сме първи по смъртност, по 10 хил. на ден заразени от COVID. Гладът е по-силен от COVID. Хората се чудят как да оцеляват. Инфлацията в магазина мина 30 %, горивата гонят 3 л в., сметките за ток са чудовищно. Разбрахме, че за битовите потребители на газ няма никакви компенсации. Общините започнаха да спират уличното осветление, защото само с уличното осветление, с тролейбуси, трамваи, метро, където има - тези пари в бюджета няма да стигнат. Схемата е ясна - дългове, раздаване на калпак и докато издържим.

Бойко Борисов отрече да завижда на Кирил Петков и заяви, че иска до го подкрепи, но не може да подкрепи, че в България сме фашисти и че не сме си защитавали евреите. Лидерът на ГЕРБ призова Договорът за добросъседство с Република Северна Македония да се прочете. "Параграф 11 пише, подписан от мен и от Зоран Заев: "двете договарящи се страни няма и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга". То беше в договора. Той е подписан. Те просто изпълняват договора. Договорът го приеха в КСНС, мерките са нашите, бюджетът е нашият", каза още лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов каза, че днес няма да говори за президента и за БСП. "Ние си имаме партия, ние сме опозиция и нашата роля, която народът ни е определил, е да посочваме", каза още Бойко Борисов. Той отбеляза, че управляващите в момента и президентът нарушават непрекъснато Конституцията.

Народният представител от ГЕРБ - СДС Кирил Ананиев заяви, че настоящото правителство е първото, което няма приета управленска програма. "Също така и стратегическите цели, които те ще преследват в своето управление. Управляващите, които са носители на промяната, показаха, че наистина правят промяна и по отношение на бюджетното планиране. Вчера в Народното събрание приехме бюджета за първото тримесечие. Снощи на сайта на Министерство на финансите беше качен държавният бюджет на Република България за 2022 г, но той отговаря на разходните и приходните политики, които ще бъдат реализирани през второто тримесечие на 2022 г. Очакваме, че месеци юни те ще представят актуализация на бюджета, в която ще реализират политиките и целите, които би трябвало да бъдат включени в управленската програма, която тепърва предстои да се подготви и одобри от коалиционните партньори. Имам 30-годишен стаж в Министерство на финансите и нямам спомен да се прави бюджетът по този начин, като изключим 1997 г. Знаете тя на какво беше носител, когато се правеше бюджетът всеки месец. Не бих желал да се връщаме към тази стара практика, защото на базата на новата технология на правене на бюджета, бих казал, че е възможно да се прави бюджет всеки месец, но дали това е разумната политика, която трябва да се упражнява в областта на бюджета", допълни още Кирил Ананиев.

Той отбеляза още, че на базата на този бюджет, който е внесен в момента, дефицитът за първо и второ тримесечие се предвижда да бъде 4.1 %. Това не е истинската цифра, защото докрая на миналата година бяха разписани като касов разход и преведени 2 млрд. и 900 млн. лв. по сметки за чужди средства, където разходите ще се извършват през 2022 г. и на начислена основа този дефицит от 4.1 %, ще стигне някъде около 6 % и това е преди очакваната актуализация към 30 юни, която те ще подготвят. Много ни притеснява фактът, че дългът, който ще се тегли през 2022 г. е 7.3 млрд. лв. В следващите години на тригодишния период се предвижда всяка една от тези година да се тегли дълго от 9 млрд. и 100 млн. лв. Това са изключително опасни тенденции", коментира Кирил Ананиев. Той прогнозира, че това би довело до дългова спирала и това ще се отрази лошо на възможността България да бъде член на Еврозоната от 1 януари 2024 г.

Депутатът от ГЕРБ - СДС Делян Добрев обърна внимание, че през 2019 г. дългът е бил 25 млрд. лв. и около 15 % е било съотношението дълг-БВП. Той представи графика на Министерство на финансите, според която 2024 ще достигнем дълг от 47.1 млрд. лв., или над 29 % от съотношение дълг - БВП. Той обърна внимание, че по време на Тройната коалиция през 2009 дефицитът е минус 4 %, при кабинета "Орешарски" през 2014 - минус 5.4 % и първата година на "Промяната" - минус 4.1 %, което според ГЕРБ не е реална цифра.

"Дефицитът означава, че се харчат повече пари, отколкото държавата събира и то в период на огромна инфлация, каквато не помним от 2008 г. Когато има инфлация правителството изземва парите от хората и бизнеса. Хората плащат повече, фирмите получават по-малко и тези пари се преместват в бюджета. Бюджетът има огромни приходи, а те дори не са достатъчни, а трябва да вземат допълнителни дългове.

Очакваме да станем свидетели на едно безразборно харчене. Това е опасно, защото най-вероятно ще ни отдалечи от Еврозоната", каза още Делян Добрев. По думите му вече е нарушен критерият за динамика на цените.

Делян Добрев смята, че безразборното харчене налива масло в "огъня на инфлацията".

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че дълго време се е чудил какъв е коварният замисъл, който стои зад това бюджетирането да се извършва на тримесечна база. "Накрая открих. Това отразява цялата динамика на промяна на управленските приоритети. Може тези три месеца приоритетите ни да са едни, а следващите - други", каза той.

"С колегите тепърва ще правим детайлен и професионален анализ на предложения ни законопроект за държавния бюджет. Дори от първичен анализ има притеснения, че политиката на правителството ще е да замества финансирането от ЕС с дългово финансиране", каза Дончев. Той обърна внимание и на Плана за възстановяване и устойчивост и заяви, че о време на парламентарната част от бюджетната процедура ще поиска да разбере дали правителството е предвидило някакви приходи от плана. "България в края на миналата година изпусна възможността да ползва аванс по плана. Ако ние евентуално, надявам се, моля се, средата на годината или второто полугодие, имаме одобрен Национален план за възстановяване и устойчивост, след като е одобрен, след като се проведе обществена поръчка, след като се извърши плащане и след като бъде извършен разхода и бъде отчетен, да даде фактурите на ЕК и разходът да бъде покрит. Силно се съмнявам, че това ще се случи в рамките на тази година, което означава втора година поредна, в която България ползва остатъчни средства от стария програмен период", заяви Томислав Дончев.

Томислав Дончев обърна внимание ин а въпросите, свързани с инфраструктурата.

"Хайде да припомним всички политически заявки за автомагистрала "Хемус": "Тя ще се дострои, но на база нови договори, честни и прозрачни процедури. Звучи чудесно, аз обаче понеже пътувам всяка седмица по това трасе, наблюдавам, че от седмица има оживление и магистралата се строи в участъка след "Боаза" след една година пълен застой. На база на какви договори се строи? Суровата истина е, че магистралата се строи по старите договори. Уважаеми колеги, нали ин хаус процедурите бяха порочни и корупционни. Защо магистралата в такъв случай с строи със старите договори? И най-вече защо беше необходимо да има една година пауза на строителството. Още по-интересна е ситуацията с всички политически анонси, свързани с тунела под връх "Шипка". Анонс от преди един месец: "Тунелът в този му вид няма да се строи, защото няма проекти, няма финансиране. По-добре е да мислим за два тунела и четири ленти". Тук ще вляза в детайли - довеждащият път до тунела е двулентов.

Ако някой построи тунел с четири ленти, това означава, автомобилите да се изпреварват точно в тунела. Не знам чий е този инженерен замисъл. Впоследствие някой разбра след един месец, че тунелът е предвиден с две тръби - една основна и една аварийна. Последният анонс е, че той въпреки всичко ще се строи, защото има проект и има финансиране. Честито, това е добра новина, но защо ни бяха необходими тези колебателни движения. Колебателните движения са добрите в ските и в някои категории танци. Когато става дума за публично благоустройство и харчене на пари от държавния бюджет, това не е добра практика", каза Томислав Дончев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР