За първи път емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори врати

...
За първи път емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори врати
Коментари Харесай

Вятърната мелница в Несебър отвори врати като музеен обект

За първи път емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори порти като музеен обект, съобщи Българска телеграфна агенция. В нея е подредена изложбата " Богатствата на античния некропол на Месамбрия ". Показани са артефакти, открити в некропола на античната гръцка колония Месамбрия, които датират от интервала V в. пр.н.е. до III век н.е., в това число до римския интервал.

Керамичните фигури, които са изложени във вятърната мелница, са по този начин наречените теракоти. Те изобразяват разнообразни божества в по-ранния интервал 5- 4 век преди Христа.

Изложбата " Богатствата на античния некропол на Месамбрия " е краткотрайна. Артефактите ще останат там до края на летния сезон. След това ще бъде показана галерия с други скъпи артефакти.

От Община Несебър прибавиха, че мелницата на провлака е открита за първи път за посещаване след съществени реставрационни и консервационни действия. От там са изпълнили ремонт на северната алея на провлака, състоящ се в полагане на гранитен паваж върху остарялата, несъответствуваща за образа и статута на античния Несебър бетонна настилка, показаха от общинския пресцентър.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР