За първи път Дни на нематериалното културно наследство (НКН) се

...
За първи път Дни на нематериалното културно наследство (НКН) се
Коментари Харесай

Интересни изложби украсяват Дните на нематериалното културно наследство

За първи път " Дни на нематериалното културно завещание " (НКН) се организират в Столична библиотека от 11 до 14 април. Инициативите са в границите на плана на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столична библиотека с финансовата поддръжка на Столична община (СО) по Програма " Европа " 2018 година.
Основна цел на Дните тази година, оповестена от Европейски Съюз за Година на културното завещание, е представянето на културната памет на народа ни в градска среда и представяне на Представителния лист на ЮНЕСКО на международното нематериалното културно завещание, в който България има 5 включени детайла - Бистришките баби и танци и ритуали от района на Шоплука, нестинарството, килимарството от Чипровци, Народния празник " Сурва " и мартеницата.
Дните се откриват в 12:00 часа на 11 април с документална галерия от фондовете на библиотеката " Фолклорен летопис на София " и с осъществявания на известната вокална групировка " Светоглас ". Изложбата показва редки книги, периодически щемпел, скъпи грамофонни плочи и албуми, отдадени на фолклорните обичаи в София и Софийския район. За първи път ще бъдат показани публикации от изтъкнати наши етнографи като Христо Вакарелски и Михаил Арнаудов, оповестени в периодически издания от Възраждането до 30-те години на предишния век. В изложбата са показани и фолклорни творения, показани в детския периодически щемпел до 1944 година.
Изложбата включва неповторими книги от фондовете на библиотеката като " Сборник с национални умотворения, просвета и книжнина " 1896 година, " Селски обичай и изкуство в Софийско " от Ст. Л. Костов (1935 г.), както и непредставената до момента " Народни юридически традиции " от Стефан Бобчев (1883 г.) от персоналната библиотека на Константин Стоилов. Фолклорната кукла, мартеницата и обредните хлябове ще показват националните обреди и традиции от Шопско.
Двуезичната галерия " Пътешествие из живите обичаи " показва в 100 фотоса нематериалното културно завещание като традиции, предмети и артефакти, пренесени през хилядолетия и цивилизации културни практики на 16-те страни от района на Югоизточна Европа – от Балканите, Украйна и Молдова до Кипър, Турция, Грузия и Армения.
Акценти в програмата на Дните на НКН са:
- две кръгли маси, на които ще бъдат разисквани правната регулация на нематериалното културно завещание и проявлението на обичайните и новите форми на НКН в градска среда;
- демонстрации на национални обреди, предмети, занаяти – " Забравени кулинарни обичаи, живи усети " с дегустации, " Изработване на фолклорни кукли ", " Фолклорна Азбука " и други
- прожекция на документални филми;
- фолклорен празник на площад " Славейков " на 14 април с присъединяване на неповторимите " Бистришки баби и внучки " и детски танцови сформира от Софийския регион;
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР