За първи и последен път в България политическите партии са

...
За първи и последен път в България политическите партии са
Коментари Харесай

19-ти май 1934 - България осъмва с преврат, партиите са заранени

За първи и финален път в България политическите партии са неразрешени през 1934-та година. На 19-ти май е осъществен държавен боен прелом - Парламентът е разхлабен, Търновската конституция – анулирана, обновени са дипломатическите връзки със Съветския съюз.
Според някои откриватели превратът на 19 май 1934 година е план за присъединение на България към Югославия и основаване на единна страна, под ръководството на югославския крал Александър Караджорджевич. С убийството на краля в Марсилия огромният проект за Балканска федерация рухва.

България осъмва с манифест за прелом. Документът е разлепен по улици и площади, народът се тълпи и чете: „ Българи! Досегашната партийна политическа система дефинитивно се провали. Пълното разлагане на партиите надълбоко засегна обществото, страната и националното стопанство. Последвалата от това морално-политическа рецесия рискуваше да се обърне в държавна. Последен излаз от това положение на днешната подигравка на партийните хора с народ и страна. Това положение не разрешава да се сътвори една постоянна и креативна власт. Партийните и персонални разпри не дадоха опция освен да се разрешат, само че и да се слагат държавните и икономически въпроси. Всичко това наложи партийната власт да бъде сменена с непартийна – национална власт. “ „ Да живее България! “, приключва паметният документ. Извършеният държавен прелом е дело на политическия кръг „ Звено “ и Военния съюз благодарение на армията. Съставено е държавно управление отпред с Кимон Георгиев.

В новата политическа история на страната се основава казус. Никога до този миг партийният живот в България не е бивал неразрешен. Княз Александър I Батенберг отстрани конституцията и Народното събрание за известно време, само че не протяга ръка на съществуващите партии; ръководствата на Стефан Стамболов и Александър Стамболийски потискат политическите си съперници, само че не ги не разрешават. С наредбата-закон държавното управление на Кимон Георгиев прави и тази крачка.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР