За основателя на фалиралата криптоборса FTX много въпроси от живота

...
За основателя на фалиралата криптоборса FTX много въпроси от живота
Коментари Харесай

"Този пич е боклук" и други криптоистории

За създателя на банкрутиралата криптоборса FTX доста въпроси от живота до неотдавна бяха получили допустимо най-приятните отговори. Преди да стане на 30 години, Сам Банкман-Фрийд имаше персонални активи за над 26 милиарда $, живееше и работеше на карибски остров, даваше милиони за щедрост и финансиране на политически партии, беше прочут. Приказката обаче свърши и следствията са доста по-големи от персоналната драма на SBF, както Банкман-Фрийд искаше да го назовават.

От знак на финансите от бъдещето, от детето знамение на децентрализираните активи единствено за няколко дни банкрутът на неговата борса го трансформира в " Дяволът в облекла на зубър ", а Илън Мъск сподели за него: " Този пич е отпадък. "

За чест на самия SBF той не отхвърля неуспеха си, нито се пробва да избяга от отговорност. " Съжалявам. Пре**ах се. Трябваше да се оправя по-добре ", написа той в twitter.

Описаното в резюме от него деяние има много висока цена - директните загуби се мерят в милиарди долари, само че това надалеч не е всичко.
Реклама
Тази тематика не визира непосредствено българската стопанска система, по този начин както да вземем за пример американската и канадската - техни капиталови и пенсионни фондове бяха вложили директно и индиректно съществени суми във FTX. Българите, които към този момент живеят в криптосвета обаче, към този момент са усетили вихъра от внезапното рухване надолу. За доста хора тук обаче тази история наподобява като от фантастика - сюжет от нечие друго бъдеще.

Част от историите, които се случват в България, са тъкмо противоположното - като от нечие назадничаво минало. Приемането на страната ни в Шенген - пространството на същински свободното напредване в Европа, наподобява, още веднъж няма да стане. Непосредствените резултати от това са часове очакване по границите с Гърция и Румъния, кацане на далечните терминали на европейските летища и отново опашки за паспортен надзор преди и след полетите. По-големите вреди обаче са още веднъж имиджови. Всъщност има и още една, която не е в Шенген - Кипър, само че единствено тъй като половината й територия е окупирана от Турция. Всъщност аргументите, заради които Нидерландия споделя, че България не би трябвало да бъде призната, са почти същите - че българската страна е окупирана, само че от мафията, посредством корупция.

България се бори да влезе в Шенген най-малко от 2009 година, когато на власт пристигна първото държавно управление на Бойко Борисов. През същата година беше основан и биткойн - първата криптовалута. От тогава до в този момент криптосветът набра голяма скорост. Появиха се още десетки валути и всевъзможни финансови принадлежности и инфраструктура, тържища, банки, стотици хора станаха милиардери в стандартни валути, десетки хиляди - милионери. Създаде се цяла нова епоха в международните финанси.

А през това време България несполучливо се бори да влезе в Шенген. Накрая може и да успее, само че ще е постигнала цел от преди най-малко 14 години, а през това време светът към този момент е различен.
Реклама
Гледането обратно е остарял проблем на доста места в България. Тук караме старите коли на Западна Европа, возим се на старите влакове, в София - на старите трамваи. Героите на доста от " настоящите " сюжети тази седмица са отпреди 20 години -,. Накратко, България се пробва да върви напред, до момента в който гледа обратно. Резултатът е явен.

Изключения за благополучие има и те се виждат най-честно в света на бизнеса. Тази седмица може да прочетете.

Извън това, главно в политиката, отговорността за държавническия банкрут още не е поета от никого. Няма български политик, написал като Сам Банкман-Фрийд: " Съжалявам. Пре**ах се. " Но идващите седмици и месеци динамичността в политика ще продължи да бъде огромна и в действителност по-важното не е кой ще признае виновността за предишния неуспех, а кой ще поеме отговорността за бъдещето.
Свързани публикации Заразата се популяризира: Kрипто кредиторът Genesis спря тегленията 16 ноември 2022, 19:06 Има риск България да остане сама отвън Шенген 16 ноември 2022, 17:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР