За осма поредна година Институтът за пазарна икономика представи "Регионални

...
За осма поредна година Институтът за пазарна икономика представи "Регионални
Коментари Харесай

Област Видин продължава да изостава икономически

За осма поредна година Институтът за пазарна стопанска система показа "Регионални профили: индикатори за развиване " - разбор на районното развиване в България.
Изследването се основава на 62 знака, които правят оценка икономическата и обществената среда в 28-те области в страната. Голяма част от знаците за икономическото развиване на област Видин изостават доста от междинните стойности за страната, сочи анализът. Пазарът на труда продължава да изпитва усложнения, което е очевидно както от непроменяемо високата безработица (близо 20%), по този начин и от ниското равнище на средногодишната брутна заплата /8 233 лева./, която е най-ниската в страната.
Като цяло икономическият напредък в България остава осезателен, макар анемичния напредък в Европа. В интервала 2017-2019 година действителният растеж на брутния вътрешен артикул у нас се резервира над 3% на годишна база, икономическата интензивност на популацията се покачва доста, а коефициентът на безработица спада до 3.7% през третото тримесечие на 2019 година Продължаващата промяна на българската стопанска система, включваща ориентирането на индустрията към производства с по-висока добавена стойност и сериозната динамичност в осведомителните технологии, оформя и районната карта, като ясно разграничава типологичните характерности на икономическите центрове в страната. Големите стопански центрове, като София, Пловдив и Варна, от ден на ден се ориентират към по-високотехнологични производства и оптимално потребление на капацитета на своите периферии. Информационните технологии, въпреки и съсредоточени в столицата, също последователно намират път към другите огромни центрове- главно Варна и Пловдив, само че с капацитет и за някои от вторични центрове. Трудоемките производства, чийто модел се основава на ниската цена на труда, се ориентират към райони със съответното предложение на работна мощ - да вземем за пример към Хасково и Кърджали или Плевен-Враца. Високата претовареност и растящата цена на труда ще стават все по- определящи фактори за капиталовите решения на фирмите в индустрията. Индикаторите за икономическото развиване на област Видин, обаче изостават доста от междинните стойности за страната.
Неблагоприятното демографско положение е в основата на изоставането, както в икономическото, по този начин и в общественото развиване на региона. Това сподели за радио Видин икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система:
"Това е картина, която не е нова. Последните данни за районната карта и профилите, които представихме за миналата 2019 година, още веднъж удостоверяват, че в Северозапада се следят някои освен недостатъци, само че и отрицателни трендове. Въпреки това, най- бедната област не е в Северозапада, а това е област Силистра. "
Надеждите за икономическо оживление в региона, след стартирането в употреба на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост 2 Видин- Калафат " също към този момент не се оправдават. Продължава да е неприятно и качеството на съпътстващата инфраструктура, изясни още икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.
"По- положителната съгласуваност на юг даде своя резултат. Сега огромна част от инфраструктурните планове на държавното управление са на север и таза по- добра съгласуваност ще даде своето отражение, само че още веднъж нищо не е обезпечено. Въпросът е тази съгласуваност, в последна сметка да даде в действителност резултати от позиция на повече стопански благоприятни условия. Не всичко взема решение тази съгласуваност ", разясни той.
Сред дребното положителни развития на региона, в областта на образованието може да се уточни отварянето на локалния филиал на Русенския университет във Видин. Добрата обезпеченост на популацията с общопрактикуващи лекари не може да компенсира сложния достъп до лекари експерти, демонстрира още анализът на ИПИ. Престъпността е по-висока от междинната за страната, само че разкриваемостта на записаните закононарушения доближава рекордни стойности през 2018 година. От началото на тази година минималната работна заплата в страната бе нараснала, което стана обект на много диспути и мнения от страната на работещи и работодатели. Как се оправят работодателите в област Видин при започване на годината- разговаряхме с Красимир Кирилов, ръководител на видинската комерсиално промишлена палата:
"Работодателите споделят, че нищо не се е трансформирало. Ние най- евентуално и отсега нататък ще си останем на последното място с последните наши братя по беднотия Силистра и Смолян. Хората са ни главния проблем. Всичко да е прекрасно- мостове, летището да го създадат, автомагистралата да стане факт- никой няма да пристигна да влагам там, където не може да откри пет индивида инженери... За наслада мога да кажа, че към този момент няма работодатели, които ще редуцират личен състав или ще затварят порти при започване на годината, поради повишението на минималната работна заплата. "- увери Красимир Кирилов, ръководител на видинската комерсиално промишлена палата.
Видинчани не са изключително обезпокоени от направения разбор и съгласно тях това са естествени процеси, в резултат на протичащото се в района години наред. Това сподели анкета по тематиката:
"Получава се един обаян кръг, като по едно и също време няма фрагменти, които да имат хрумвания и подготвеност за работа, като тесни експерти, а също по този начин и хора, които нямат обучение. Няма къде да се откри работа и за ниско квалифицирани служащи... По принцип младите избягаха и отидоха на запад, а хората в този район са злобни. Хората в Северозападния край са неприятни ", разясниха видинчани.
За разлика, обаче от множеството други области в сходно социално-икономическо положение Видин се характеризира със относително висока активност на културния живот. Най-висока е посещаемостта на музеите в района, демонстрира още анализът на ИПИ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР