За огромно съжаление има болести, които не се поддават на

...
За огромно съжаление има болести, които не се поддават на
Коментари Харесай

След трагедията с тригодишно дете в Педиатрията - държавата изглежда още не взема мерки за организацията

За голямо страдание има заболявания, които не се поддават на лекуване. Какво би се случило, в случай че 3-годишния Александър беше прегледан при първото идване в Педиатрията (детска болница „ Проф. доктор Иван Митев “)? Според доктор Елена Георгиева, чието име нашумя като лекарят, прегледал Алекс в Педиатрията и на чиято глава се стовариха обвинявания в небрежност, нищо чудно лекарската рекомендация да е била същата като от болница " Лозенец " – домашно лекуване.
Д-р Георгиева посочи, че Педиатрията не разполага с съвещателен кабинет, а единствено с кабинет за незабавен обзор. Тя посочи, че умрелият Алекс е бил пратен в " Пирогов " с концепцията да продължи лекуването му, откакто е бил нормализиран. И беше безапелационна пред Нова телевизия: " Абсолютно нищо повече не можеше да се направи ".
Слава Богу, рядко се случва – двустранна хеморагична пневмония, с кръвоизливи в надбъбречните жлези, съобщи Георгиева и добави, че в България има по 4-5 такива случая годишно – и деца, и възрастни.
Според лекарката, ориста на Алекс може да послужи за урок и да се случат по-добри неща в системата. " Трябва да се знае, че първият доктор, който може да помогне, е персоналният доктор. Друг е въпросът, че малко персонални лекари имат педиатричен опит ", акцентира Георгиева и призна, че има съмнение сред персоналните лекари и пациентите що се отнася до деца, тъй като няма в поликлиниките педиатри и надлежно се товарят лечебни заведения като Педиатрията даже и за по-дребни неща.
Ако Педиатрията получи статут на болница, която се подкрепя непосредствено от министерството, казусът ще бъде решен, тъй като тя се финансира от клиничните пътеки, които са недофинансирани, счита доктор Георгиева. Тя има вяра, че Педиатрията може да стане ядро за лелеяната нова детска болница и изобщо за детското ни опазване на здравето. " Резултатите до този миг демонстрират, че не сме чути ", сподели още лекарката, която попита и какъв в този момент е казусът да се дават съвещания по Skype – процедура, от дълго време позната в чужбина.
В България повече от 120-130 лечебни заведения не трябват, а има над 300, сподели проф. Генчо Начев пред Българска национална телевизия. Той непосредствено добави, че има лечебни заведения, които лъжат писмено, с цел да вземат пари от клинични пътеки.
" За страдание този трагичен случай докара до това, че безпричинно бяха уволнени сътрудници. Екипите, които се бориха за живота на това дете безпричинно бяха засегнати - Д-р Елена Георгиева. Стигна се до там, че специалността " Педиатрия " да получи спомагателен отлив. Стигна се до там уважавани лекари да бъдат опетнени ", добави ръководителят на БЛС доктор. Никой от тях не отива с мисълта да повреди някое дете и добави, че постоянно лечебното заведение задлъжнява, защото има случаи, в които деца се лекуват с месеци до момента в който се откри от какво тъкмо страдат, акцентира доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.
Какво е формалното умозаключение за гибелта на Алекс - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР