За незабавни действия от страна на държавата във връзка с

...
За незабавни действия от страна на държавата във връзка с
Коментари Харесай

ЕНЕРГО-ПРО: Необходими са спешни мерки за навременно компенсиране на мрежовите оператори

За незабавни дейности от страна на страната по отношение на решаването на казуса с възходящата рецесия в електроразпределителните сдружения ще упорства ЕНЕРГО-ПРО по време на идната среща с министъра на енергетиката в края на тази седмица. В момента ЕРП Север купува софтуерните загуби по мрежата на три пъти по-висока цена от избраната от КЕВР планирана цена. Проблемът е общ за всички оператори на мрежи в бранша. Тази сила се закупува от борсата в сегмента „ Ден напред " съгласно регулаторните условия.

Загубите започнаха през третото тримесечие на тази година и разликата в одобрените разноски за закупуване на сила за покриване на загубите по мрежата и действителните разноски за ЕРП Север, до края на годината ще бъде над 42 млн. лева Разликата сред одобрената цена за силата от 131.21 BGN/MWh и действително търгуваната на борсата е над 350 лв. за BGN/MWh. Това ще докара до огромни ликвидни проблеми за електроразпределителните сдружения и нужда от незабавна промяна на мрежовите цени. Ако не бъдат обезщетени в този момент, тези спомагателни разноски ще натоварят съществено цените на всички крайни клиенти, в това число семействата, в средата на идната година и ще доведат до доста повишаване на крайната цена на електрическата енергия и за битовите консуматори.

Междувременно оперативната работа на разпределителното сдружение е мощно затруднена и от покачващите се цени на всички артикули и услуги в страната, то не е конкурентно на пазара на труда, което в средносрочен и дълготраен аспект е причина за понижено качество на работата и ще се отрази отрицателно на всички ползватели на нашите услуги. Поради очертаващата се ликвидна рецесия в работата на разпределителните сдружения, осъществяването на капиталовите стратегии също е застрашено, а това от своя страна ще докара до възходящи проблеми с доставката и качеството на електрическата енергия за всички ползватели.

ЕНЕРГО-ПРО е в непрекъснат разговор с виновните институции по отношение на вероятните незабавни ограничения за постигане до работещи решения за справяне с рецесията. Изходът от обстановката е в ръцете на виновните политически и регулаторни институции. Невъзможността да бъде променено законодателството изисква да се търсят разнообразни други благоприятни условия, като да вземем за пример обезщетения за разноските за закупуване на сила за покриване на мрежовите загуби, както и навременно поправяне на одобрените разноски от регулатора още от началото на идната година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР