За неправомерно използване на фотография на Георги Марков в билбордове

...
За неправомерно използване на фотография на Георги Марков в билбордове
Коментари Харесай

Ощетен фотограф от кампанията на Момчил Неков търси правата си в съда

За непозволено потребление на снимка на Георги Марков в билбордове на някогашния евродепутат Момчил Неков, прочут с прозвището " Любимец 15/15 ", са сезирани прокуратурата и Окръжен съд Силистра. Това оповестиха на конференция в Българска телеграфна агенция създателят на употребяваната снимка Георги Марков и юристът му Емил Георгиев.
Поради отвод от страна на претендента за кмет на Силистра Момлич Неков въпросът да бъде организиран със възнаграждение на авторски права и съглашение, фотографът сезирал правораздавателните органи, изясни юрист Георгиев и сподели фотографията като оригинал и като декор на фигурата на Неков в негов билборд.

" Заснети са остатъци от римската цитадела на град Силистра – нещо, което се възприема като знак на град Силистра, откакто се употребява от политически претенденти ", разясни създателят.

" Фактът, че към фотографията има интерес да бъде употребена в нечия акция, е задоволителна оценка за нейната художествена и авторска стойност ", разяснява адв. Георгиев и посочи, че в тази ситуация са на разположение освен имуществени, само че и неимуществени вреди. По думите му, размерът на обeзщетението е типичният за такива случаи и е съгласуван със съпоставими случаи и към този момент влезнали в действие правосъдни решения.
" Възможно е директният причинител да не е Неков ", означи юристът. " Ние твърдим, че фотографията е употребена в неговата акция. Той ще има опция да изясни и даде отговор пред съответните органи по искова молба ", сподели той и добави, че Законът за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) дава опция съдът да задължи Неков да даде тази информация. " Ако директният причинител е друго лице, Неков ще може да смъкна отправеното обвиняване от раменете си и да го трансферира на оня, който го е направил ", добави юристът.
" Сумата на желае е 4-цифрена, защото са на разположение 9 потребления на 9 билборда в Силистра – 4 двулицеви и 1 еднолицев, а ЗАПСП дава опция на създателя да търси обезщетение за всяко настрана потребление на негово произведение ", уточни още Георгиев. Той разясни, че оценката идва от друго потребление на същата снимка в предизборната акция. " Друг претендент от друга партия също е употребявал тази фотография, само че договарянията с него доведоха до споразумяване на правата. Сумата, която беше поискана от Неков, съгласно броя на потребленията дава отговор на сумата, поискана и получена от другия претендент, съгласно неговият брой потребления ", уточни юристът.
Авторът има право да дефинира и да не разрешава потреблението на негови творби, акцентира юрист Георгиев и напомни, че съгласно член 172 а от Наказателен кодекс нарушавания против авторското право съставляват нарушавания от общ темперамент. " Редно е, когато имаме това законодателство, то да бъде прилагано ", акцентира той. " Марков е създател, има непозволено потребление. От Окръжния съд в Силистра чакаме въз основата на поднесените доказателства да излезе със заслужено решение, с което да утвърди правото на създателите да разполагат със своите творби и да получават дължимото им заплащане и изтъкване на авторството ", добави Георгиев.
" Ако се откри закононарушение от общ темперамент, може да се влезе в затвор до 6 години ", заяви още адв. Георгиев. " Доста стряскаща е нормата от Наказателен кодекс, само че такова нещо няма да се случи на човек с чисто правосъдно минало ", разяснява юристът и добави, че самият размер на наказването по Наказателен кодекс идва да покаже отношението, което законодателят отдава за сходно посягане.
Авторът и юристът му обясниха, че дават публичност на случая след приключването на изборите, с цел да не дават мотив на Неков да ги укорява, че вредят на акцията му и дадоха обещание нова конференция откакто излезе резултата от правосъдното произвеждане.
Георги Марков означи, че с изключение на фотограф, е и издател на две медии в Сиистра – Порталът на Силистра, в която има секция " ИсторияЮ и където била поместена фотографията, а другият е районен вестник. Като издател давал публичност на проблемите на хората и това е повода да бъде дадена публичност и на този неприключил правосъден спор, изясни още той и акцентира: " Неков е обществено лице и политиците би трябвало да бъдат позитивен образец в обществото ". 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР