За нация, която се гордееше, че е пътеводната светлина за

...
За нация, която се гордееше, че е пътеводната светлина за
Коментари Харесай

Вашингтон прилича на Багдад преди клетвата на Байдън

За нация, която се гордееше, че е пътеводната светлина за демокрацията по света, преходът на властта наподобява всичко друго, само че не и кротичък, споделя Лари Сабато, шеф на Политическия център във Вирджинския университет. ”Светът ще види Байдън да даде клетва в средата на боен лагер, неразграничим от Зелената зона ”, сподели Сабато, припомняйки крепостната зона в централен Багдад, основана след войната в Ирак.
Центърът на Вашингтон е строго охранявана цитадела, оградена с бодлива тел и заобиколена от 25 000 бойци от Националната армия. Така наподобява столицата на Съединени американски щати преди встъпването в служба на новоизбрания президент Джо Байдън в ослепителен контрастност с предходните церемонии, когато имаше неколкодневни празненства.

Пандемията на COVID-19 към този момент анулира встъпителните балове. Сега Националният мол е затворен за обществеността заради заплахата от принуждение след нападението против Капитолия на 6 януари. Почти никой от обществеността няма да стане очевидец от първа ръка на прехода на властта, което скапва настроението на жителите на Вашингтон.

" Градът като че ли е нереален, само че с бойци ", споделя пред " Ройтерс " Дана О`Конър,минаваща със брачна половинка си около бетонните загради покрай Белия дом в неделя. " Зловещо е. Изглежда ужасно неестествено. "

Церемониите в миналото привличаха над милион фенове, които да видят клетвата и по какъв начин новият президент върви от Капитолия до Белия дом. Те честваха по балове и празненства в хотелските и конгресните зали, написа още " Дневник ".

Президентските встъпвания в служба нормално са събития с висока степен на сигурност: железни детектори в основни входни точки, зони с стеснен достъп и Национална армия в помощ на локалните и федералните правоприлагащи органи. Но равнището на защитни ограничения тази година е невиждано. Кметът на Вашингтон Мюриел Боузър съобщи в неделя, че чиновниците на правоприлагащите органи нямат различен избор, с изключение на да засилят сигурността след офанзивата на Капитолия, където " по този начин наречените патриоти ще се опитат да смъкват държавното управление си и да убият служители на реда ".

" Не желаеме да виждаме огради. Определено не желаеме да виждаме войски по улиците. Но би трябвало да заемем друга позиция ", сподели Боузър пред NBC.

Тайните служби са присъединили термина " Зелена зона " в своите карти, а жителите на окръг Колумбия са почнали да употребяват псевдонима за обширната зона с стеснен достъп. 92% oт локалните поданици са дали своят вот за Байдън, което прави актуалната обстановка още по-болезнена за тях. Ейми Литълтън, 30-годишна политическа консултантка, която живее на към 10 пресечки северно от Белия дом, съобщи, че " просто се усеща в действителност незаслужено " да бъде изключена от церемонията. " Как смеят тези хора да се пробват да ни откраднат насладата. Никога не сме правили това - колкото и да не сме били съгласни с последните (президентски) избори, никой в никакъв случай не е застрашавал сигурността и сигурността на хората. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР