За мнозина сингапурци, които днес гласуват в условията на коронавирусна

...
За мнозина сингапурци, които днес гласуват в условията на коронавирусна
Коментари Харесай

Сингапурците гласуват насред коронавирусна криза и се питат имат ли нужда от толкова чужденци

За мнозина сингапурци, които през днешния ден гласоподават в изискванията на коронавирусна пандемия, значима изборна тематика е вероятността за трудова претовареност и дали богатият им дребен остров има потребност от толкоз доста чужденци , които заемат добре платени работни места, споделя Ройтерс.

Никой не чака смяна в ръководството на тази страна, образец за непоклатимост в Югоизточна Азия . Партията за национално деяние (ПНД) е на власт, откогато Сингапур стана самостоятелен през 1965 година и постоянно е държала безапелационно парламентарно болшинство, даже когато поддръжката за нея е спадала.

Днешните избори обаче ще са тест както за доверието на народа в способността на държавното управление да се оправи с коронавирусната рецесия, по този начин и за идващото потомство управници, защото сегашният министър председател Ли Сян Лун, наследник на бащата създател на Сингапур Ли Куан Ю, възнамерява да напусне поста си след няколко години.

Дори дребни промени в поддръжката за подкрепящата бизнеса ПНД могат да провокират промени в политиката , а коронавирусната рецесия още веднъж разпали националния спор за каузи на чужденците в благосъстоянието на града-държава.

Опозицията недоволства, че чужденци заемат високоплатени длъжности и съгласно анализатори това намира отзив измежду гласоподавателите. Негодуванието се подхранва от известия по какъв начин чужденци са нарушили разпоредбите на карантината и разрешителните им за работа са били анулирани.

" Епидемията от COVID-19 сложи още по-настоятелно въпроса за чужденците ", сподели Никълъс Фанг, създател на сингапурската консултантска кино лентата " Блак дот рисърч ".

Анализатори от " Мелтуотър " откриха, че този проблем притегля вниманието на гласоподавателите в обществените медии, като единствено пенсиите и стандартът на живот се загатват по-често от " задграничните гении ".

Плашило

Преподавателят от Университета по мениджмънт на Сингапур Юджийн Тан, който е някогашен народен представител, съобщи, че обликът на високоплатения чужденец се размахва като чучело в политическия спор.

" Това е въпрос, който влияе на доста прочувствено ниво. Въпросът е дали гласоподавателите могат да балансират това... с обективното, рационалното изследване дали можем да се оправим без задгранична работна ръка ", сподели той.

От 10 опозиционни партии осем приканват в предизборните си платформи за промяна на политиката за наемане на работа, която да е в интерес на локалните поданици.

Бизнес компаниите обаче се притесняват, че рестриктивните мерки за наемане на работа може да навредят на растежа на една от най-отворените стопански системи в света.

" Без чужденците огромните корпорации може да не съумеят да работят и влагат в Сингапур както са правели до момента ", сподели Лата Олават, шеф за Азиатско-Тихоокеанския район във компанията за имигрантски услуги " Нюланд Чейс ".

Въпрос на усещане

Около 29 % от 5,7-милионното население на Сингапур са краткотрайно пребиваващи и делът им последователно нараства от 1990 г ., когато е бил към 10 %, сочат статистически данни.

Повечето чужденци са нископлатени домашни прислужници или физически служащи, само че броят на заемащите висококвалифицирани, мениджърски, управителни и механически постове е това, което нервира сингапурците, които имат упоритости за високообразованите си деца.

" Трябва да спрем това неразумно вкарване на задгранични служащи, изключително за високоплатени постове ", сподели Чи Сун Хуан от управлението на Демократичната партия на Сингапур в ефирен спор предходната седмица.

Външният министър Вивиан Балакришнан от ПНД отвърна, че локалните поданици, които заемат високоплатени и висококвалифицирани длъжности, са близо седем пъти повече от чужденците, делът им нараства, а неотдавнашните съкращения на работни места са засегнали най-много чужденците. " Какво повече желаете да създадем? ", попита Балакришнан.

Когато сходни проблеми изникнаха на изборите през 2011 година, ПНД получи рекордно ниските 60 % и стегна разпоредбите за наемане на чужденци, реагирайки на настроенията на гласоподавателите.

" За мен и моите другари едно от най-важните неща са опциите за работа. Тревожим се, че няма да можем да си намерим подобаваща работа ", сподели 21-годишната студентка Сюан На, на която й остава една година следване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР