За миналата година инспекторите от Медицинския одит са установили пациенти,

...
За миналата година инспекторите от Медицинския одит са установили пациенти,
Коментари Харесай

Редица нарушения в Спешните отделения на болници в страната

За предходната година инспекторите от Медицинския одит са открили пациенти, които не са получавали качествена грижа, а в други случаи са плащали за безвъзмездни услуги. В доста от Спешните отделения е регистриран растеж на пациенти, които не са съумели да се свържат с персоналния си доктор.

Най-честите нарушавания на незабавните отделения - пропуски в здравната документи и преценка на положението на незабавния пациент без консултация с различен експерт.

Емил Велчовски - основен секретар на ИА " Медицински одит ": В значително случаи пациентът се връща, тъкмо заради неверна преценка. Имахме един подобен случай в Севлиево. Един дядо с хипотрермия е върнат. на другия ден той е умрял. В други случаи - пациенти са плащали, без да е належащо.

Емил Велчовски - основен секретар на ИА " Медицински одит ": В болничното заведение в Силистра установихме при една инспекция към 55 случая, при които е осъществена екстракция на кърлеж и пациентите са заплатили за това нещо. Освен пациентите, за тези случаи е платило и Здравното министерство. То заплаща на незабавните отделения за всеки минал незабавен пациент. В интервала април-юни 2017 година през незабавното поделение на частна болница в Пловдив са минали с 50% повече пациенти, в съпоставяне със същия интервал на 2016 година

Проверката на здравната ревизия за аргументите - персонални лекари от ДКЦ-то на болничното заведение насочвали свои пациенти с кашлица и хрема към незабавното поделение в отвън работно време. По документи тази активност трябвало да се реализира от дежурен кабинет.

доктор Сийка Димчева - шеф Дирекция " Медицинска активност " - РЗИ-Пловдив: ДКЦ " Пълмед " досега на инспекцията няма регистриран подобен кабинет в структурата си.

доктор Заприн Пепелов - шеф на ДКЦ и зам.-директор УМБАЛ " Пълмед ": Винаги е имало кабинет, наложителен, регистриран, където са провеждани тези прегледи. Медицинският одит e издал наставление за откриване на кабинет за неотложна помощ към болничното заведение, което е изпълнено през октомври предходната година. В незабавните отделения на други лечебни заведения в страната също регистрирано нарастване на миналите пациенти.

Във Видин незабавна помощ са търсили най-вече неосигурени и пациенти, които не са съумели да открият персоналния си доктор. Когато персоналните лекари ги няма, към спешна помощ би трябвало да се обърнем. Ние сме на 40 километра. Аз съм от Бранковци, нямаме доктор там тука постоянно. В писмен отговор от болничното заведение обясниха, че не отхвърлят помощ на неосигурените, с цел да избегнат спорове, а пациентите, които не откриват персоналния си доктор, ги търсели, тъй като кабинетът за неотложна помощ не работи пълноценно.

Емил Велчовски - основен секретар на ИА " Медицински одит ": Това е взаимозависимост, която рефлектира върху разходването на средствата по бюджета на Министерство на здравеопазването, за сметка на организацията на активността на ОПЛ. Здравното министерство и касата стартират взаимни инспекции на персонални лекари и кабинети за неотложна помощ. Работна група от специалисти и лекари ще търси благоприятни условия за решение на казуса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР