За миналата година България отбелязва един процент ръст на развитие

...
За миналата година България отбелязва един процент ръст на развитие
Коментари Харесай

БИФ: България има 1% ръст на развитие на иновациите за 2021 г.

За предходната година България отбелязва един % растеж на развиване на нововъведенията. За съпоставяне Сърбия и Гърция бележат осем % растеж в нововъведенията. Смятаме, че българската иновационна екосистема има своя капацитет и своя запас за развиване. Това сподели Моника Станишева, член на Управителния съвет на Българския иновационен конгрес (БИФ), по чиято самодейност в София Тех Парк бе показана Новата европейска иновационна стратегия.

В рамките на самодейността, осъществена взаимно с Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, десетки иноватори, вложители, финансови институции, стартъп планове, представители на бизнеса, науката, политиката и гражданското общество дебатираха за развиването на новаторската екосистема у нас. 

Станишева сложи във фокуса на полемиката нуждата от проект за ускорено развиване на нововъведенията в България. Иновациите проектират сполучливото бъдеще, добави тя и означи, че в бъдеще светът ще се дели на народи, които развиват върхови технологии, и такива, които ги употребяват.  

Ние виждаме себе си като общественост от визионери, запалянковци, иноватори, оптимисти, която работи за интегрирана екосистема в България, такава екосистема, която основава благоприятни условия за положителните хрумвания да се развиват, за стартъпите  да се учат, за иноваторите да намират финансиране и най-важното да порастват световно, сподели тя.

По думите и стартът е бил подложен през март 2022 година, когато еврокомисар Мария Габриел е събрала 40 представители на новаторската екосистема на прям диалог за това какво е нужно и какво пречи на другите членове на екосистемата в България да се развиват и да порастват по-бързо и по-успешно. 

Стана ясно, че главните проблеми са преди всичко достъп до финансирането , уточни Станишева и посочи, че пари има, само че е нужна по-добра интеграция на университети и промишленост. По думите й БИФ е платформа, която свързва, осведоми и подкрепя съдействието сред обособените детайли на екосистемата у нас. 

По време на събитието бяха показани и редица вдъхновяващи образци на новаторски компании. Анджела Иванова, съосновател на LAM’ON, показа опита на стартъп компанията, която отстранява пластмасата от печатарския бизнес. Ние сме една от дребното компании, които получихме инвестиция от европейския акселератор, уточни Иванова. Тя съобщи, че към този момент имат поддръжката и извършват стратегия за развиване на лично произвеждане тук в страната и сега чакат своите машини. Продуктите ни към този момент са патентовани, сертифицирани с най-голям % екологичност, добави тя. Към продуктите към този момент имало интерес от Япония. Милена Терзиева, която е на 18 години, показа опита на Solar Stickеrs. Терзиева съобщи, че самите стикери трансформират цвета си и сигнализират хората за заплахата от несъразмерна консумация на пластмаса с пиенето на вода, вследствие нагряването на пластмасовата бутилка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР