За месец - кадрови кадрили и скандалиЕксперти прогнозираха, че има

...
За месец - кадрови кадрили и скандалиЕксперти прогнозираха, че има
Коментари Харесай

Какви ги натвори служебният кабинет

За месец - кадрови кадрили и кавги
Експерти предвидиха, че има риск от правосъдно атакуване на резултатите от вота

Организирането на изключителните избори по конституция е основното пълномощие на всеки длъжностен кабинет. Останалото са настоящите въпроси на вътрешната и външната политика на страната.

Анализ на “Труд” демонстрира, че месец откакто пое властта, държавното управление с министър председател Стефан Янев се занимава минимум с избори.

Вместо това стартира тотална замяна на фрагментите с хора, близки до политически и стопански кръгове - съперници на ГЕРБ. Като част от гаранцията за честността на идния избор, Янев разгласи промяната на всички регионални шефове.

Подборът на новите фрагменти за губернатори се оказа много чудноват. Около 70 % от тях са уволнени или пенсионирани управителни фрагменти от Министерство на вътрешните работи и защитата. Втората стъпка към провеждането на почтени избори съгласно служебния кабинет са промените по върха на Министерство на вътрешните работи, службите и районните дирекции на силовото ведомство. Самият Янев влезе на “Дондуков” 1 на 12 май от секретар по сигурността и защитата на президента.

Колкото до най-сложната и значима част от идните избори - обезпечаване на машинното гласоподаване, до този миг хаосът продължава с цялостна мощ. Няма изясненост дали в последна сметка ще се намерят устройства за сънародниците ни зад граница. В страната, в секциите с над 500-600 души няма да има втора машина. Там се чакат опашки, разправии и хора, които няма да могат да упражнят правото си на избор. Все още не се знае и кой ще образова комисиите за работа с машините, защото договорът за обезпечаване на логистика за вота не е подписан.

Прогнозите на специалистите са, че са основани всички предпоставки за правосъдно атакуване на резултатите от вота.

Вместо с избори, доста от министрите в служебния кабинет са втурнаха да прокламират промени в секторите си, с вярата, че ще останат на постовете си по-дълго от плануваното. Това ясно проличава от справката по-долу.

Кръгове към президента Радев настойчиво внушават, че неколцина от сегашните служебни министри ще запазят постовете си и при постоянен кабинет. С това се изяснява и конкуренцията сред членовете на държавното управление кой повече промени да разгласи и кой повече “кирливи ризи” да изкара. За наградата се борят министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, сътрудника му от финансовото ведомство Асен Василев, икономическият министър Кирил Петков и доведеният от Дупница от първите барикади и никому незнаен доктор Стойчо Кацаров, на който бе поверено здравното ведомство.
Кирил Петков, министър на стопанската система

Върна Стамен Янев като началник на Българската организация за вложения.

Назначи комисия за обществен надзор на средствата и за бистрота, които да ревизират Българската банка за развиване (ББР).

Смени състава на одитния комитет на ББР.

Опита да смени двама от членовете на надзора ББР.

Поиска надзорът на ББР да стане от петима души.

Покани на среща едни от най-големите кредитополучатели на ББР, само че никой от тях не пристигна да беседва с него.

Обяви, че страната ще подсигурява заеми без поръчителство за дребни компании, като част от антикризисните ограничения за бизнеса. Но по кое време и по какъв начин ще започва програмата не е ясно.

Провери язовир “Пазар дере”, ремонтиран с 2,3 млн. лева

Сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от Държавната консолидационна компания (ДКК).

Бойко Рашков, вицепремиер и вътрешен министър



Стана първият вътрешен министър за последните 12 години, който отхвърли да подпише междуведомствено съглашение за общ щаб сред Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата. Това докара и до обоснованото съмнение, че в последните дни на юни полицията ще бъде пратена да арестува и обискира жилища, офиси и предприятия „ по необходимост “, без позволение на съда и известяван на прокуратурата.

„ Чистка в Министерство на вътрешните работи няма, има промяна на фрагменти “, изясни Рашков. И махна: основният секретар на Министерство на вътрешните работи, шефовете на ДАНС, ГДБОП, Националната полиция, началниците на дирекции „ Инспекторат “ и „ Вътрешна сигурност “, регионалните полицейски шефове на София, Пловдив и други градове.

Вживя се в ролята на чистач дотолкоз, че да съобщи, че в случай че е началник на Би Ти Ви, ще в профил и водещите на утринния блок.

Потвърди без доказателства параноидните изказвания на протестъри, че са подслушвани и следени.

Цитира неназован предприемач, че дамата и децата му щели да изядат тялото му на кайма, „ сдробена “ от ГЕРБ.

Използва израза „ някогашни хора “ за държавното управление на ГЕРБ, само че думите му бяха възприети като на някогашен народен представител от Българска социалистическа партия и подсетиха за репресиите след 9 септември 1944 година и комунистическите лагери на гибелта.
Виолета Комитова, министър на рег. развиване и благоустройството

Научи какво значи терминът “мъртви души”.

Заяви, че изчистването на изборните описи е дълъг развой, само че ще се опита да ги актуализира.

Постанови, че в случай че искаш да гласуваш, до момента в който си на отмора, би трябвало притежателят на хотела да те придружи и дружно да извършите регистрация на краткотраен адрес в хотела.

Избирателите могат да ревизират изборната си секция посредством смс.

Даде изявление сама на себе си.

Постави строителния отрасъл в колапс.

Премести шефа на ДНСК арх. Иван Несторов на друга позиция и назначи на поста арх. Влади Калинов.

Назначи нова инспекция на плана “Златен век”, на Оперативна програма “Регионално развитие”, на толсистемата, на работата на АПИ и “Автомагистрали”.

Смени управлението на пътната организация и на “Автомагистрали”.

Заяви, че саниране с европари ще има, само че притежателите ще доплащат.

Обяви се против наложителните паспорти на постройките.
Асен Василев, министър на финансите


Смени шефовете на Национална агенция за приходите и Агенция “Митници”. За началник на Национална агенция за приходите назначи Румен Спецов, който е прода компанията си “Гранекс Трейдър” ООД на рецидивист с четири присъди и петдесет каузи за кражба, а по-късно се оказва че компанията има насъбрани големи отговорности към хазната. Проверката дали Спецов е продал компанията си малко преди ревизионния акт продължава.

Показа лист с компании с огромни просрочени отговорности, в който е и някогашната компания на Румен Спецов.

Обяви, че ще насочи инспекциите на Национална агенция за приходите към огромните компании, а не към фризьорски салони и другия дребен бизнес.

Стартира акция против компаниите, които по документи имат огромни суми в брой в касите си.

Обяви, че приготвя още 7-8 ограничения за повишение на приходите в бюджета, само че не уточни какви са те.

Обяви, че приготвя актуализация на бюджета, тъй че при същия бюджетен недостиг да има повече пари за бизнеса, само че не уточни кои разноски може да бъдат понижени.
Георги Панайотов, министър на защитата


Два съществени случая за месец бележат ръководството на ведомството от Георги Панайотов.

“Уроците са научени, станала е грешка”, разгласи Панайотов два дни откакто американски военни нахлуха в цех в Чешнегирово по време на обучение.

След като МиГ 29 се разруши край Шабла, преди да бъде обявено публично, че майор Валентин Терзиев е умрял бе обявено, че в морето е открит “биологичен материал”.

Направи инспекция на публичните поръчки, разгласи, че е имало всеобщо предплатено заплащане. Съобщи, че 99% от поръчките на МО са били без конкурс.
Янаки Стоилов, министър на правораздаването


Назначи инспекции за полово принуждение в пандизите по изказванията на зърнаря милионер Светослав Илчовски, че гледал сходен клип. Резултатът бе разгласен предходната седмица - 9 изнасилвания и блудства за последните 4 години, всички до едно докладвани на прокуратурата.

Махна шефа на Софийския затвор и назначи инспекции на публични поръчки за доставка на униформи за надзиратели, за препарати против дървеници и хлебарки, за доставка на храни в лавките и други

Поиска от Висшия правосъден съвет (ВСС) инспекция на спецправосъдието, с цел да поддържа “Демократична България”. Засега инспекцията не е почнала, тъй като тя не е работа нито на членове Висш съдебен съвет, нито на съдии от Върховния касационен съд или Върховния административен съд, инспекциите се правят от Инспектората към Висш съдебен съвет.

Организира полемика за проекта прекрояване на правосъдната карта, която завърши с нулев резултат.
Андрей Кузманов, министър на спорта

Изисква отчет и инспекции за работата на всички звена във ведомството, както и на спортните сдружения

Каза, че незадълбочено поглеждайки доклада на тотото видял, че има минус, само че няма плюс.

Новият кабинет на спортното министерство не е политически, атестацията е професионализъм.

Акцентът за работата на екипа пък е обезпечаването на състезателите ни за олимпийските игри в Токио 2020.
Стела Балтова, министър на туризма


Отвори границите без условия за тест и имунизация за румънските туристи.

Проведе десетки срещи с представители на сектора и дипломати.

Въведе стикери за 100% имунизиран личен състав, поради което търпи рецензии от бизнеса.

Не съумя да контракти евтини чадъри на всички плажове, 25% от линиите остават скъпи

Уволни двата зам.-министри и назначи един - Даниела Стоева.

Продължи работата по процедурите за финансова помощ на туроператори и екскурзоводи, само че по тях още не може да се кандидатства.

Заедно с просветителния министър дадоха обещание 30 000 деца и учители да летуват гратис в България, към момента не е ясно кои деца могат да се възползват.

Започна инспекции по морските плажове, които още са празни.

Сложи линк на уеб страницата на Министерски съвет към националния туристически портал bulgariatravel.org.
Гълъб Донев, министър на труда и обществената политика


Удължи с два месеца изплащането на добавката от 50 лева за пенсионерите.

Удължаването на ограниченията за заетостта поради рецесията се бави, не се знае по какъв начин ще продължи мярката 60/40.

Проверка в общественото министерство, посочила, че няма нарушавания.

Утвърди Етичен кодекс на чиновниците в обществените услуги.

Започна процедура за възобновяване на юридическите лица с нестопанска цел, които членуват в Националния съвет по равнопоставеността на дамите и мъжете.
Георги Тодоров, министър на превоза


Смени шефа на Държавния авиационен оператор.

Назначи одит на контракта за защита на БДЖ.

Дал е инструкции на управлението на “Информационно обслужване” АД да се подкрепя професионално и експертно работата на Централната изборна комисия.

Предлага да се усилят часовете по кормуване.
Андрей Живков, министър на енергетиката


Откри, че Българският енергиен холдинг поема големи дълготрайни отговорности, а Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2” е в сериозно финансово положение.

Ще ревизира дали “Турски поток” е толкоз доходоносен, колкото се твърдеше.

Среща се със синдикатите, с цел да обсъдят бъдещето на Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2”.

Провери напредъка при построяването на междусистемната връзка Гърция - България.
Николай Денков, министър на образованието и науката


Обяви нова стратегия “Отново заедно”, посредством която 30 000 възпитаници ще отидат на лятна отмора, само че по противоречиви критерии.

Договори със здравно министерство връщането на всички възпитаници в клас от 31 май и присъствено образование в университетите.

Не направи промени в основаната организация за провеждането на изпитите след 4.,10.,7. и 12. клас.

Запази спомагателните стипендии за зрелостници отличници.

Обяви, че има сигнали за напън върху учители и върху шефове по време на предизборни акции.
Светлан Стоев, министър на външните работи


Министерството на външните работи образува работна група за провеждането на предварителните парламентарни избори на 11 юли, а служебният министър Светлан Стоев разгласи показателен бюджет от 6,7 млн. лв..

Очакват се рекорден брой секции за гласоподаване отвън страната - над 800. Определено ще е мъчно окомплектоването на секциите с членове - досега ще са нужни към 4500 души.

От външно към този момент оповестиха, че политическите партии нямат потенциал да покрият всички места. Екипът на Стоев ще би трябвало да командирова към 400 души.
Стойчо Кацаров, министър на опазването на здравето


Започна инспекции по университетските лечебни заведения.

Говори без доказателства за противозаконни трансплантации в Правителствена и разгласи, че е имало политически чадър. Уволни управлението на болничното заведение, само че не съумя да впише новото, поради обжалване на решението от отстранения шеф Любомир Спасов.

Отстрани управлението на Александровска и постави отпред някогашен началник на болничното заведение в Нови пазар.

Поиска да бъде отстранено управлението на Агенцията по вписванията, тъй като не бе вписан новия съвет на шефовете. Оказа се, че Кацаров е пратил заявление, в което написа две разнообразни неща.

Пенсионира шефа на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, а в това време назначи за собствен консултант пенсионираната 71- годишна професорка Мира Кожухарова.

Внесе смяна в медицинските стандарти, която планува унищожаване на количествените условия към личния състав.
Велислав Минеков, министър на културата


Развихри се и откри борби на доста фронтове.

Българска национална телевизия - управлението и персонално с генералния шеф Емил Кошлуков, който в последна сметка го заплаши със съд. Казусът е прекратено лъчение онлайн поради брифинг на ГЕРБ по злободневен проблем.

Съвет за електронни медии - Получи формален отговор след съответно обвиняване за безучастие по горния проблем.

НДК - направи съмнение, че Дворецът бил подготвян за приватизация поради растящи задължения. Получи явен отговор, че това е юридически и на практика невероятно.

Вежди Рашидов - упрекна го в корупция със средствата за ремонт на Ларгото и че е употребил държавни компании за изграждане на персонален дом.

Васил Божков - упрекна го в корупция, на което предприемачът реагира с изострен отговор.

Въведе седмични конференции, с цел да може да излага своите тези, догадки и персонални нападки постоянно пред медиите.
Христо Бозуков, министър на земеделието


Назначи инспекция във плантация за норки.

Промени в Програмата за надзор и контрол на COVID-19 при норки, отглеждани за рандеман на кожи в България през 2021-2022 година

Уволни шефове във Държавна фирма “Земеделие”, “Напоителни системи”, САПИ.

Назначи нови управления в държавните предприятия в горския бранш.

Създава Съвет по месо и мляко към МЗХГ.

Нареди засилен надзор за съблюдаване на възбраната против изсичане на гори в страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР