За купувач на най-големия доставчик на телевизия и медийни услуги

...
За купувач на най-големия доставчик на телевизия и медийни услуги
Коментари Харесай

Спас Русев е предпочетен за купувач на Булсатком

За покупател на най-големия снабдител на телевизия и медийни услуги в България " Булсатком " е предпочетена компания на предприемача Спас Русев, който сега е шеф на компанията " Вива телеком България ", притежаваща БТК, в чийто контрол е Русев и която оперира марката " Виваком ". Техен притежател е " Юнайтед Груп ", която има " Нова Броудкастниг Груп ", а също по този начин закупи вестниците на Делян Пеевски и няколко кабелни оператора, чиито абоняти прибави към портфолиото си.

Според информация на изданието " Капитал " Русев се е състезавал със притежателя на " Теленор България " – чешкия капиталов фонд PPF, само че предлагането на обвързваното с представителя на " Виваком " и " Юнайтед груп " сдружение е било предпочетено. З пъкъла се стигне до одобряването на договорката има няколко стъпки, основната от които е утвърждението от Комисията на защита на конкуренцията.

Създаденото през април 2021 година " Вива корпорейт България ", притежавано от записаната в Люксембург компания Viva Corporate със притежател Спас Русев, е предложила 120-130 млн. евро за оператора на сателитна телевизия " Булсактком ", който е и има искане за оповестяването му в неплатежоспособност, което ще се гледа в идващите дни от съда. Предложението на PPF е било сходно като цена, само че компанията на Русев е предпочетена поради по-бързото заплащане на сумата, твърди " Капитал ".

Подаването на обвързващите предложения се е случило преди към две седмици. Чисто поручвателен интерес са показали и други компании, само че в наддаването не се е присъединил създателят на " Булсатком " Пламен Генчев, който при предходната процедура имаше кол-опция, даваща му преимущество в търга при избрани условия. Тя важеше до края на 2020 година И откакто съгласно Генчев и екипа му тя не е била почетена, преди няколко месеца те започнаха арбитражно произвеждане в Лондон.

Малко по-късно записаното в Лондон сдружение Bulsatcom UK Holdco Ltd., което е шапка на едноличния притежател на " Булсатком " от години - основаното също в Лондон Bulsatcom Investment Limited, попадна под контрола на админ - компанията Alvarez&Marsal Europe. Решението пристигна от някогашните кредитори на оператора, които станаха акционери и стопиха разделям на Пламен Генчев до 20 на 100. Останалите са на люксембургската " Сейнт Андрюс ", компанията " Улас Инвестмънт " на финансиста Владимир Каролев, която съставлява Българската банка за развиване, американските компании " Инвестмънт Партнърс " и " Сънрок Дискрешънъри Ко-Инвестмънт Фънд ", които дружно със " Сейнт Андрюс " са следени от фондовете " Блентайър кепитъл " и " Блек рок " (Лондон).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР