За избухването на Втората световна война няма невинни. Като че

...
За избухването на Втората световна война няма невинни. Като че
Коментари Харесай

Проф. Искра Баева: За Втората световна война невинни няма

За експлоадирането на Втората международна война няма почтени. Като че ли през XX век пренаписването на историята се ускори, а през последните години тази наклонност се ожесточава. Това сподели пред БНР професор Искра Баева от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в изявление за предаването " Хоризонт " на БНР.

Проф. Баева разяснява разногласията, най-много сред Полша и Русия, които хвърлиха сянка върху отбелязването на 75 години от освобождението на концлагера Аушвиц в Ерусалим, където над 40 държавни и държавни ръководители се събраха, с цел да почетат жертвите на нацизма.

Там не участва полският президент Анджей Дуда - водачът на страната, дала най-вече жертви на Холокоста, не участва на възпоменанията тази седмица в мемориала „ Яд Вашем “. А вдругиден в южния полски град Освиенцим няма да участва съветският президент Владимир Путин на отбелязването на годишнината от освобождението от Червената войска на оживелите 7000 концлагеристи.

„ Този жанр исторически събития се употребяват не толкоз да си помислим какво е станало и продължим хубавото и избегнем неприятното в бъдеше, а в множеството случаи се трансформират в политически събития, по този начин беше и този път “, сподели Баева.

„ Тези политици споделят по няколко думи за мотива за събирането, само че в множеството случаи се занимават със своята политика, екстраполират предишното в сегашното и бъдещето с концепция да защитят своите тези – неведнъж вътрешнополитически, а в някои случаи – външнополитически. Сега на напред във времето излезе външнополитическия спор “.

Според проф. Баева не е инцидентно, че Анджей Дуда не участва в Ерусалим, а Владимир Путин няма да е в Освиенцим.

„ Това се дължи на острия спор, който се зароди през последните години сред Полша и Русия по отношение на историята… Той е доста остарял, бих го върнала до XVIII век… В момента обаче следим един от пиковете на разногласието сред поляци и руснаци, който за жалост е обвързван с такива трагични събития, като ориста на европейското еврейство през Втората международна война, както и чия е главната виновност за войната “

Тя е безапелационна, че „ за експлоадирането на Втората международна война няма почтени “.

„ Всяка участничките в подготовката ѝ, а тя стартира още в края на Първата международна война, мирът, който е основан и смяната му, да не носи виновност за това, което става “.

„ Опитът да се трансферира виновността, отговорността върху едната или другата страна не е исторически, а напълно политически. И приказва за новото опълчване в което живеем. По един метод изглеждаха нещата в завършек на Студената война, а след 1991 година в последвалите съвсем 30 години се повтори това съответствие на силите и което след Първата международна война и след Втората международна – спечелилите се пробват да осъдят победените и да ги принудят да признаят виновността, в случай, че в историята виновността постоянно е поделена – въпреки при едни да е по-голяма, а при други – по-малка “, сподели проф. Баева.

 

„ Като че ли през XX век пренаписването на историята се ускори, а през последните години тази наклонност се ожесточава “, сподели тя и уточни, че това става и в интернационалните документи, в това число на Европейския парламент, „ които се пробват да посочат за провинен съперника, а не да потърсят проблемите и отговорността в личната си история “.

В резолюция на Европарламента от септември 2019 година написа, че Втората международна война е почнала като „ непосреден резултат “ от контракта Рибентроп-Молотов за ненападение сред нацисткия режим и Съюз на съветските социалистически републики от 23 август 1939 година – седмица преди старта на войната.

„ Войната е подготвяна десетилетия по-рано, от многочислени контракти, множеството от които не са сред Съюз на съветските социалистически републики и нацистка Германия “, сподели Баева, като означи, че оста Великобритания-нацистка Германия е била доста ясно забележима през втората половина на 30-те години “, сподели проф. Баева. Според нея обаче „ това не значи, че би трябвало да осъдим Англия за тогавашните ѝ дейности, а да се опитаме да разберем за какво английския министър председател Чембърлейн прави това и отстъпва на Хитлер “.

Преди Втората международна война е Мюнхенската конференция през 1938 година, измяната по отношение на Чехословакия, и то освен от страна на Англия и Франция, които са били гаранти на осъществяването на Версайския контракт, по какъв начин е разрешено на Хитлер да се превъоръжи и възвърне армията на Германия.

„ Съветският съюз пък оказва помощ на Германия да преодолее забранителните клаузи на Версайския контракт, само че до 1933 година до идването на Хитлер на власт, когато тези връзки са прекратени поради борещите се една против друга идеологии в двете страни “, сподели Баева.

„ Този урок от Втората международна война, че не могат да се унищожават хора по аргументи, които не зависят от тях, какъвто е произхода, не е теоретичен. А даже когато е теоретичен, казусът още веднъж изниква. Уроците не се научават един път вечно, те би трябвало да се учат непрестанно “, сподели още проф. Искра Баева.

Източник: БНР
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР