За хората с бензин в кръвта всяко натискане на газта

...
За хората с бензин в кръвта всяко натискане на газта
Коментари Харесай

Ford Fiesta ST търси хора с бензин в кръвта

За хората с бензин в кръвта всяко натискане на газта е прилив на адреналин. Те не карат елементарни коли, а избират спортни модели. Специално за тях Ford направи новата Fiesta ST. Модерният „ парещ “ хечбек е зареден с мощен мотор с 200 конски сили и ще ви достави наслаждение от шофирането даже когато отивате на работа. Най-емоционалното прекарване ще изпитате когато излезете на планински път, където новата Fiesta ST ще ви накара да се почувствате като играч, който покорява завоите с майсторството на умел рали водач.

Новият Ford Fiesta ST се предлага с два типа каросерия - с три и пет порти, като дава опция за избор сред по-динамична визия и практична спортна кола, в която могат да се возят всекидневно четири индивида. Благодарение на огромния заден спойлер и дифузьора, моделът с три порти наподобява по-агресивен от общоприетата Fiesta, само че в това време ST резервира силуета на модела. „ Горещият” хечбек изпъква с ниските прагове и спойлери, както и огромните въздухозаборници в бронята. Моделът стъпва на 18-инчови двуцветни алуминиеви джанти. Голям принос за зашеметяващия външен тип на автомобила има яркият наследник цвят на каросерията Performance Blue.

В интериора на новия Ford Fiesta ST кормилото е полегат в долната част, а в региона на захващане с ръцете е тапициран с перфорирана кожа. Седалките са спортни Recaro, имат изразени странични опори, само че все пак са доста комфортни. Позицията на седене е ниска, коланите са сини. Освен спортните акценти, салонът е по-солиден и функционален, оборудван с съвременна мултимедия SYNC 3 с огромен 8-инчов сензорен екран, който замества огромна част от бутоните. На задните седалки могат да седнат двама индивида със междинен растеж, а размерът на багажника е 303 литра. Благодарение на аудиосистемата B&O с 10 високоговорителя, акустиката в салона е като в концертна зала, само че повече от хубавата музика ми харесва да чувам гърления тон от мотора.

Под предния похлупак на Ford Fiesta ST е подложен 1,5-литров 3-цилиндров бензинов мотор EcoBoost с турбокомпресор и оптималната мощ 200 к.с. при 6000 об/мин и 290 Нм въртящ миг, налични в интервала от от 1600 до 4000 об/мин. С този турбомотор новата Fiesta ST може да се форсира от място до 100 км/ч за 6,5 секунди. Двигателят разполага с задоволително мощ и въртящ миг с цел да трансформира Fiesta ST в ракета и бързо да се форсира до оптималната скорост от над 230 км/ч. В същото време елементът изключва един от цилиндрите, в случай че реши, че сега два цилиндъра са задоволителни. Функцията оказва помощ за икономията на гориво, тъй че междинният разход от 6 литра на 100 км е напълно реален. В градския трафик потреблението не надвишава 8 литра на 100.

Ако желаете пълноценна спортна кола, не пропускайте да оборудвате Fiesta ST с опционалния пакет Performance. Струва единствено 1680 лв., само че включва диференциал с лимитирано приплзъване LSD, система за пускане без приплъзване на колелата Launch control и състезателен знак за превключване на предавките на 6-степенната ръчна трансмисия. Смяната на скоростите е доста приятна, защото лостът е с пай ход и точно придвижване. Управлението е непосредствено и дружелюбно, без значение дали пътувате в града или шофирате по стеснен планински път с голям брой завои. Ford Fiesta ST има опция за избор сред три режима - Normal, Sport и Track, които се задействат с натискането на един бутон и трансформират отзивчивостта на кормилото, реакцията на педала на газта и звука на синтезатора на изпускателната система. В режим Normal хечбекът е удобен, само че даже тогава се управлява съвършено.

В режим Sport всичко като че ли става по-бързо и доста по-вълнуващо. Воланът е по-директен, противоположната връзка е отлична, а предните колела са тъкмо там, където очаквате. В режим Track, който е предопределен за писта, Fiesta ST може да взема завоите по-рязко, защото кормилното ръководство е остро като при картинг. Механичният диференциал с лимитирано превъртане LSD обезпечава оптимално сцепление на колелата и усъвършенства траекторията на завиване. Той покачва равнището на надзор на автомобила, добавяйки точност, което разрешава да атакувате завоите по-рано и да минете през тях по-добре и по-бързо, с темпото на рали водач. Новите пружини усъвършенстват стабилността, пъргавината и реакциите на окачването. Технологията за векторно систематизиране на тягата се оправя с недозавиването, типично за колите с предно предаване, като в завой ползва спирачно изпитание на вътрешното предно колело. Оптималното сцепление обезпечава по-добра противоположна връзка, както и по-стабилно държание върху мокри пътища.

Новият Ford Fiesta ST е в действителност ослепителен и прочувствен автомобил, който подтиква лидера да кара на границите на своите благоприятни условия. В същото време колата е доста комфортна и приятна за всекидневно прилагане. Този „ парещ “ хечбек има всички качества да бъде по едно и също време съвременен стилен автомобил за всеки ден и гений за състезател на пистата. Със сигурност сега няма по-добър дребен автомобил от Ford Fiesta ST, който да бъде по-бърз и по-вълнуващ на високопланинските пътища.
Технически характерности

Дължина, мм: 4068
Широчина, мм: 1735
Височина, мм: 1469
Междуосие, мм: 2493
Собствено тегло, кг: 1187
Вместимост на резервоара, л: 42
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1497
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 200/6000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 280/1600-4000
Скоростна кутия: 6-степенна механична
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 232
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,5
Среден разход, л/100 км: 6,0
Вредни излъчвания СО2, г/км: 136
Цена на тествания модел, лв. с Данък добавена стойност: 57 706 лв.
КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина, мм: 4067
Широчина, мм: 1751
Височина, мм: 1438
Междуосие, мм: 2549
Собствено тегло, кг: 1325
Вместимост на резервоара, л: 40
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1984
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 200/4700-6000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 320/1500-4350
Скоростна кутия: 6-степенна автоматизирана
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 237
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,7
Среден разход, л/100 км: 7,0
Вредни излъчвания СО2, г/км: 159
Базова цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 42 480

Автор: Денислав Стоянов
Снимки: Ford
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР