За градската художествена галерия наследници на именития творец дариха лични

...
За градската художествена галерия наследници на именития творец дариха лични
Коментари Харесай

Созопол стартира Лято 2023, откри паметник на известния гръцки художник Йоргос Генеропулус

За градската художествена изложба наследници на именития създател подариха персонални движимости и негови картини 

Созопол означи началото на Лято 2023 с разкриване на монумент на гръцкия художник със созополски корени Йоргос Гунаропулос. Преди минути кметът на общината аТихомир Янакиев и правнучката на именития създател – Катерина, дръпнаха алегорично панделката на новата облага. Тя се намира в Стария град на метри от Лятното кино.

На формалното разкриване участваха посланикът на Гърция у нас Алексиос Мариос Либеропулос, родственици на художника – внучктие му Мария и Деспина, общински съветници, локални поданици и туристи, които следиха с интерес събитието. 

В художествената изложба родственици на Йоргос Гунаропулос са дарили негови картини и персонални движимости, които могат да бъдат видени от жителите на Созопол и гостите на града.



„ Този ден е знак и доказателство, че историята не може да бъде забравена. Това е знак за нашата респект, почитание и памет към един човек с огромен принос към международното изкуство, оставил наслество на родното си място. Идеята се роди от другари, подбудени от същите усеща. С построяването на тази статуя желаеме да върнем човекът-творец Йоргос в родния му град, да създадем място, което също да обикнат “, сподели Радост Георгиева – основен проектант на община Созопол.
 Внучката на художника и кметът Тихомир Янакиев демонстрираха за пръв път пред обществеността новия паметник
„ Горд и благополучен съм, че ставаме очевидци на такова събитие, което е голямо, а може да се стори малко за мнозина. Приносът на Йоргос Гунаропулос е голям. Сигурен съм, че съгражданите ми оценят това. Това не е единствено дребна скулптура, а алегоричен акт, с който връщаме създателя в неговото отечество, тъй като през днешния ден, с изключение на откриването на паметника, ще открием и галерия “, сподели кметът Тихомир Янакиев. Той благодари на фамилията на художника за картините и движимостите, които са дали на Галерията в Созопол.
 Гръцкият дипломат в България Алексиос Мариос Либеропулос и кметът на Созопол Тихомир Янакиев се поздравиха взаимно за направеното днес
Довечера в 8 ч. пък ще бъде намерено 12-ото следващо издание на Франкофонския фестивал „ Солей “. От днес уикенд Созопол ще бъде хазаин на непрекъснатата експозиция „ Триумф на светлината “, която ще показа истински картини на родения в морския град Йоргос Гунаропулос, както и негови персонални движимости. Картините, които ще останат част от културно-историческото завещание на града, са 8 на брой и са подаяние на Художествената изложба от внучките на създателя – Деспина и Мария. Изложбата с творби на Гунаропулос в Созопол ще бъде открита в 17:30 ч. на 3 юни и е част от програмата на франкофонския фестивал „ Солей “. В същия ден ще бъде открит и монумент на художника, дело на статуя Митко Гълъбов. Всички тези начинания се реализират с поддръжката на Община Созопол и с помощта на даренията, постъпили от частни лица и организации.

Гунаропулос е роден през 1889 година в Созопол и е шестото, последно дете в фамилията. През 1904 година емигрира със фамилията си в Гърция. Гунаропулос поставя изпити и влиза да учи в Атинската школа за изящни изкуства. През 1975 година гръцката Национална художествена изложба го награждава за големия му принос към изкуството. Гунаропулос имал неповторим жанр. Париж при започване на 20 век способства за отхвърли му от академичността, само че и от импресионизма и основаването на изцяло персонален фасон на изобразяване, който не е елементарен за систематизиране и категоризиране. Неговите картини са трансцендентни: безплътни форми, нарисувани с няколко линии, които се губят в мечтателни тонове на синьо, жълто-червено и лилаво. В творбите на Гунаропулос женски фигури, дървета, натюрморти с риби и стриди са съчетани с приказни поетични видения. Дори неговите портрети, направени с въглен или молив, имат мимолетния темперамент на сън.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР