за физиология или медицина бе присъдена на шведския генетик Сванте

...
за физиология или медицина бе присъдена на шведския генетик Сванте
Коментари Харесай

Сванте Пебо е носителят на Нобелова награда за медицина


за физиология или медицина бе присъдена на шведския генетик Сванте Пебо. Отличието се връчва от Нобеловият комитет към Каролинския институт в Стокхолм, Швеция.

Сванте Пебо получава влиятелната премия за работата си по разтрошаване на генетичния код на наши от дълго време изчезнали предшественици – неандерталците. Благодарение на неговия труд се основава и нова просвета – палеогенетика. Сред достиженията на Пебо е изследването на извлечено от кост ДНК на 40 000 години. То е на чужд до момента човешки тип, наименуван Денисовият човек, чийто остатъци са открити в планина в Сибир. В своята научна работа Сванте Пебо открива, че множеството модерни хора споделят 1-4% от своето ДНК с неандерталците.

„ Чрез разкриването на генетични разлики, които отличават всички живи хора от изчезналите хоминини, неговите открития обезпечават основата за проучване на това, което ни прави неповторими хора “, споделиха от Нобеловия комитет по отношение на шведския академик.

Той е работил като шеф на Института за еволюционна антропология Макс Планк в Лайпциг, Германия от 1997 година и е почетен теоретичен помощник в Природонаучния музей в Лондон.

Нобеловите награди се връчват от краля на Швеция на гала в Стокхолмската концертна зала на 10 декември. На тази дата се отбелязва годишнината от гибелта на Алфред Нобел. Стойността на премията е 10 млн. шведски крони или 920 000 евро.

През миналата 2021 година носители на влиятелното отличие са Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за работата им върху това по какъв начин тялото усеща досег и температура.

Първата за физиология или медицина е присъдена през 1901 година на германеца Елим Адолф декор Беринг. Той прави революционни открития за серумна терапия, прилагана при лекуването на дифтерия, като по този метод подкрепя работата на лекарите в битката с заболяването.

Автор: Мелина Василева
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР