За европейските Зелени желязната завеса тепърва предстои да падне. Резултатите

...
За европейските Зелени желязната завеса тепърва предстои да падне. Резултатите
Коментари Харесай

За Зелените в Европа желязната завеса още не е паднала

За европейските Зелени желязната завеса занапред следва да падне. Резултатите от тазгодишните избори за Европейски парламент потвърдиха съществуването на ясно разделяне сред Изтока и Запада на континента, написа " Политико ". Т.нар. зелена вълна мина през страни като Германия, Франция, Белгия и Ирландия, само че провокира едва неспокойствие измежду по-новите страни членки на общността.

Зелените партии получиха 2.2% от гласовете в Унгария, 1.8% в Хърватия и оскъдна поддръжка в България и Румъния. Само шестима от 74 евродепутати в блока Зелени/Европейски свободен алианс, идват от страни, включили се към Европейски Съюз след 2004 година

Географските разлики в триумфите на придвижването слагат пред неговите политици въпрос – по какъв начин могат Зелените да завоюват гласоподаватели в по-слабо проспериращите елементи на Европейски Съюз?

В сърцето на предизвикването, споделят анализатори и политици от Зелените, е стопанската система. Избирателите в Централна и Източна Европа нормално са фокусирани повече върху въпросите, свързани с това по какъв начин да се устоят, в сравнение с с " пост-материалистичните " полезности, защитавани от Зелените.

Проучване на Евробарометър, извършено преди изборите за Европейски парламент, сподели, че ограниченията против климатичните промени са главен приоритет в огромна част от Западна и Северна Европа, само че не толкоз в останалата част на континента.

" Ако печелите унгарската минимална заплата, не можем да чакаме да си купите храна, която е двойно по-скъпа единствено тъй като е от природосъобразни източници ", споделя Петер Унгар, народен представител от " Политиката може да бъде друга " (LMP), зелена партия, която не съумя да завоюва нито едно място в Европарламента.

Освен това страните от Централна и Източна Европа нормално са по-зависими от изкопаеми горива за енергийните си потребности, което прави намаляването на излъчванията доста по-скъпо и затова по-трудно за показване пред скептичния електорат. Предложението на Европейската комисия за цел за чисти нулеви излъчвания до 2050 година неотдавна бе блокирано от Полша с поддръжката на Унгария и Чехия.

Не става въпрос за липса на угриженост за околната среда измежду гласоподавателите на Изток. Активисти, протестиращи против разрушителни индустриални практики тук-там като Полша, Чехословакия и Унгария, сътвориха зелени партии в края на 80-те години и се причислиха към демократични придвижвания против ръководещите комунистически партии.

" В съвсем всички страни (Зелените) вкараха свои представители в Народното събрание и/или (бяха част от) държавно управление, нормално като сътрудник в необятна коалиция на антикомунистическа съпротива ", разяснява Агнешка Квятковска, учител по социология в Центъра за проучване на демокрацията в Университета по обществени и филантропични науки във Варшава.

Тези ранни триумфи обаче на процедура се изпариха до края на 90-те години, защото бурният следкомунистически преход изтласка други проблеми отпред на политическите диспути.

Природозащитният активизъм продължава в Източна Европа и на Балканите, където има високо равнище на замърсяване, само че като цяло остава стеснен до гражданското общество.

Европейската зелена партия (ЕЗП), федерация, представляваща Зелените партии от над 30 страни, знае, че има проблем на изток. " Знаем, че би трябвало да се фокусираме повече върху тези страни ", споделя Михал Берг, който дава отговор за Източна Европа. По думите му ЕЗП ще концентрира напъните си на изток върху наднационални въпроси като въглищата и построяването на потенциал, в това число развиването на структури в партии, връзките и по какъв начин да се привлекат нови деятели и членове.

Единствената зелена партия в Източна Европа, постигнала резистентен триумф, е унгарската LMP, която завоюва места в Народното събрание на три поредни национални вота от 2010 година и едно място в Европейския парламент през 2014, макар че се разцепи през 2013 година Тя обвърза въпроси като климатичните промени с горещи тематики като опасенията от корупция и неприятно ръководство.

По думите на Унгар, един от депутатите на LMP, слабото й показване на последните евроизбори е било резултат от вътрешнопартийни спорове, несполучливите опити за привличане на гласоподаватели от работническата класа и наблягането върху смяната в самостоятелния метод на живот, вместо върху систематичните аргументи за климатичните промени и проблемите на околната среда.

Има аргументи за вяра за Зелените в района. Подкрепата за придвижването се усилва измежду младежите. А до момента в който районът става по-богат – предходната година в доста страни в тази част на Европа икономическият напредък бе сред 3 и 4 % – въпросите за околната среда евентуално ще стават по-важни, разяснява Квятковска.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР