За Европейската комисия в Брюксел в четвъртък – 27 септември,

...
За Европейската комисия в Брюксел в четвъртък – 27 септември,
Коментари Харесай

Започва скрининг процесът в Македония – 40 членна делегация заминава за Брюксел

За Европейската комисия в Брюксел в четвъртък – 27 септември, отпътува 40 членна делегация, формирана от представители на доста от министерствата и институциите, водена от вицепремиера Буяр Османи, която ще стартира скрининг за глава 23 - правораздаване и фундаментални права. Министърът на правораздаването Рената Дескоска също ще бъде част от делегацията, заяви МИА.
Заместник министър-председателят Османи сподели на конференция, че началото на така наречен пояснителен скрининг е повратната точка, с която Македония публично започва последната част от пътя към Европейски Съюз.
Отварянето на първата от 33-те глави от първата фаза значи, че ще има 33 визити в Брюксел или над 1 000 души, които ще вземат участие в този пояснителен скрининг. След това ще бъде готова втората фаза или по този начин нареченият двустранен скрининг, който ще бъде още по-комплексен и по-изчерпателен.
Очаква се процесът да завърши до юни 2019 година, след което да стартират договарянията за участие в Европейски Съюз..
Скринингът е официална и техническа интервенция от страна на Европейската комисия за подготовка на договарянията за участие с дадена страна-кандидатка. Като развой, той има за цел от една страна да запознае страните-кандидатки с правната част от Европейски Съюз и по този метод да ги приготви за договаряния. От друга страна, задачата е да се даде опция на Комисията и на държавите-членки да оценят степента на подготвеност на страната-кандидатка.
Проверката лишава към една година и се организира въз основа на график, направен от Комисията. След инспекция на съответната глава Съветът взема решение дали да стартира договарянията по рекомендация на Комисията.
Македония първа в района подписа Споразумение за стабилизация и асоцииране през 2001 година През 2004 година кандидатства за участие, а през декември 2005 година закупи статут на страна-кандидатка.
През 2009 година, след дълбоки промени в основни области, тя получи за първи път рекомендация на Европейската комисия, дружно с либерализация на визовия режим. Оттогава девет пъти подред, в това число и с рекомендацията през 2018 година, Европейска комисия предлага на Македония да стартира договаряния за присъединение, само че по известни политически аргументи до момента това не се е случило.
В отчет за страната на 17 април Европейската комисия предложи на Македония да стартира договаряния с Европейски Съюз.
На 26 юни Европейският съвет поддържа решението за условно започване на договаряния с Македония. Това ще зависи от осъществяването на четири условия – осъществяване на предпочитани промени, приемане на контракта за името, позитивен отчет на Европейска комисия и решение на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР