За Европейската комисия автомагистрала „Струма“ е приоритет и строителството й

...
За Европейската комисия автомагистрала „Струма“ е приоритет и строителството й
Коментари Харесай

Юнус Омарже в Сандански: За ЕК автомагистрала „Струма“ е приоритет и строителството й трябва да продължи възможно най-бързо

За Европейската комисия автомагистрала „Струма“ е приоритет и строителството й би трябвало да продължи допустимо най-бързо, другояче това ще съставлява стопански удар върху обществото на Европа.

Това съобщи Юнус Омарже, ръководител на комисията по районно развиване в Европейския парламент на конференция в Сандански, проведена от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той е на работното посещаване у нас, което включваше оглед на строителството на автомагистрала „Струма“, тунел „Шипка“, както и срещи с представители на локалната власт в Благоевград и Габрово. 

Омарже уточни, че България има геостратегическо състояние и като врата към Азия на Европейския съюз, би трябвало да има ясна пътна тактика. „ Видях пътища, които не са приключени и това дава неприятен имидж за кохезионната политика. Изненадан съм, че пътищата в градеж са празни, няма хора и техника ”, сподели Омарже. По думите му в полза на България, а и на Европейски Съюз, е да бъдат приключени инфраструктурни и транспортни планове, които са почнали преди автоматизираната анулация на бюджетни заеми от предходен програмен интервал. „ Работата по необятните съвещания с всички заинтригувани страни би трябвало да продължи по допустимо най-прозрачен метод, както беше поискано от Европейската комисия. Това ще даде опция за завършване на контракта за партньорство и оперативните стратегии в районите. Като наложителен въпрос в целия Европейски съюз призоваваме страните да работят в сходство с наредбите, контрактувани и гласувани от EП ”, сподели още Омарже.

По думите му в последните години България се е възползвала от световен пакет от 11 милиарда евро., като част от средствата са помогнали за развиване на инфраструктурата. Ако България не се оправя справя, значи и Европейски Съюз не се оправя. Има стартирани планове в предходния програмен интервал и те не трябва да бъдат поставяни под риск ”, уточни ръководителят на комисията по районно развиване в Европейския парламент.

Евродепутатът Андрей Новаков, член на комисията по районно развиване, съобщи, че през последната година постоянно приказва с Омаржи и е бил подложен в позиция да изяснява за какво е връщан Планът за възобновяване и за какво България не е измежду страните с утвърдени планове. Има заплаха, в случай че тези планове не се приключат в период, да би трябвало да върнем пари, сподели Новаков.

Пред общинските съветници от Благоевградска област Омерже акцентира, че е нужна повече връзка сред държавното управление и локалната власт, с цел да се завършат започнатите планове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР